Η CureVac ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει την ανάπτυξη του πρώτου υποψήφιου εμβολίου της κατά του κορονοϊού, που είχε δημιουργήσει πολλές ελπίδες αρχικά, αλλά του οποίου η αποτελεσματικότητα αποδείχθηκε απογοητευτική, προκειμένου να επικεντρωθεί σε ένα νέο, πιο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο.

Η εταιρία που ειδικεύεται στην τεχνολογία mRNA «θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19 στη δεύτερη γενιά» για το οποίο εργάζεται από κοινού με τη βρετανική GSK και ως εκ τούτου θα «αποσύρει» το παρόν εμβόλιο από την τρέχουσα διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Το γεγονός αυτό «βάζει τέλος» στη συμφωνία προ-παραγγελιών 405 εκατ. δόσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζει η εταιρία, που συνεχίζει ωστόσο τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το εμβόλιο «δεύτερης γενιάς», σύμφωνα με το AFP.

«Η παγκόσμια μάχη κατά της Covid-19 συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σε αυτήν αποφασιστικά με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», αλλά «οι απαιτήσεις για μια αποτελεσματική μάχη κατά του ιού και των παραλλαγών που εμφανίζονται έχουν αλλάξει», εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθύνων σύμβουλος της CureVac, σε μια ανακοίνωση.

Το γερμανικό εργαστήριο είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου τα οριστικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του μεγάλης κλίμακας που έδειχναν αποτελεσματικότητα μόνο 48%, ένα ποσοστό πολύ πιο κάτω από εκείνο των άλλων εμβολίων mRNA της συμμαχίας Pfizer/BioNTech και της Moderna.

curevac

Η CureVac και η GSK αναφέρουν πως θέλουν να ξεκινήσουν «τους προσεχείς μήνες» την κλινική έρευνα για το εμβόλιο δεύτερης γενιάς, που λαμβάνει περισσότερο υπόψη τις παραλλαγές.

Μια έγκριση για το πρώτο εμβόλιο δεν θα ήταν επίσης δυνατή «παρά το νωρίτερο στο δεύτερο τρίμηνο» του επόμενου έτους, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός πως η CureVac επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο υποσχόμενο εμβόλιο δεύτερης γενιάς», το CV2CoV, για το οποίο οι πρώτες έρευνες δείχνουν «μια σαφή βελτίωση» σε σχέση με το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο, το CVnCoV, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρίνο Ραπουόλι, επιστημονικός διευθυντής της GSK.

Η εταιρία βιοτεχνολογίας, που ιδρύθηκε το 2000 από τον ερευνητή Ίνγκμαρ Χερ, έναν πρωτοπόρο στην έρευνα για το αγγγελιοφόρο RNA, ήταν μεταξύ των πρώτων που ξεκίνησε την κούρσα των εμβολίων κατά της Covid-19.

Ο EMA τερμάτισε την αξιολόγηση του εμβολίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε, πράγματι, την Τρίτη πως σήμερα ότι τερμάτισε την κυλιόμενη αξιολόγηση του εμβολίου της γερμανικής CureVac AG κατά του COVID-19, καθώς η εταιρεία ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι αποσύρεται από τη διαδικασία.

Ο EMA δεν εξετάζει πλέον δεδομένα για το εμβόλιο και δεν θα ολοκληρώσει αυτήν την αξιολόγηση, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει άλλη κυλιόμενη αξιολόγηση ή να υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στο μέλλον.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.