Στο 48% φτάνει το ποσοστό αποτελεσματικότητας το δύο δόσεων mRNA εμβολίου της CureVac, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκε οριακά σε σχέση με το 47% που είχαν δείξει τα απογοητευτικά προκαταρκτικά αποτελέσματα προ δύο εβδομάδων, όσον αφορά την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα σε όλους τους ενήλικες.

Η αποτελεσματικότητα είναι στο 53% για τα άτομα 18 έως 60 ετών όσον αφορά οποιαδήποτε νόσηση (ελαφριά, μέτρια ή σοβαρή) και ανεβαίνει στο 77% στην ίδια ηλικιακή ομάδα για τις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής νόσου (όταν εξαιρούνται οι ήπιες περιπτώσεις λοίμωξης). Τέλος, η αποτελεσματικότητα στα άτομα 18-60 ετών εμφανίστηκε στο 100% έναντι της πιθανότητας νοσηλείας ή θανάτου.

Τα νέα για την επιβεβαίωση της -μικρότερης συγκριτικά με άλλα εμβόλια- αποτελεσματικότητας οδήγησαν σε νέα απώλεια της τάξης του 10% στη μετοχή της εταιρείας, η οποία είχε ήδη υποστεί σοβαρό πλήγμα μετά την αρχική ανακοίνωση για την κατώτερη των προσδοκιών αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους New York Times.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της CureVac, Φραντς-Βέρνερ Χάας, δήλωσε ότι «στην τελική ανάλυση, το εμβόλιο CVnCoV εμφάνισε ισχυρή αξία από άποψη δημόσιας υγείας, καθώς προστάτευσε πλήρως τα άτομα 18 έως 60 ετών από νοσηλεία και θάνατο, ενώ είχε αποτελεσματικότητα 77% έναντι της μέτριας και σοβαρής νόσου, ένα ‘προφίλ’ αποτελεσματικότητας που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και στη δυναμική εξάπλωση των παραλλαγών».

Τα τελικά στοιχεία της δοκιμής HERALD -που έγινε σε 40.000 εθελοντές σε Ευρώπη και Νότια Αμερική- εστάλησαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για αξιολόγηση. Η τελική ανάλυση βασίστηκε σε συνολικά 228 περιστατικά μόλυνσης, έναντι 134 στην προκαταρκτική. Η εταιρεία τόνισε ότι η δοκιμή του εμβολίου της έγινε σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον, όπου κυκλοφορούσαν πλέον 15 διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού, αντίθετα με τις δοκιμές των άλλων mRNA εμβολίων που είχαν προηγηθεί και είχαν αντιμετωπίσει βασικά μόνο το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος.

Ο ΕΜΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα θέσει όριο 50% στην ελάχιστη αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η ΕΕ είχε εκ των προτέρων παραγγείλει έως 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της CureVac, που έχει συνάψει συμφωνίες με άλλες εταιρείες (Novartis, Bayer, Fareva, Celonic κ.α.) για την παραγωγή του εμβολίου της, εφόσον εγκριθεί από τον ΕΜΑ.