Σε νέες συστάσεις σχετικά με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca προχώρησε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σύμφωνα με αυτές, η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν θα πρέπει να χορηγείται σε όσους εμφάνισαν θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια μετά την πρώτη δόση.

Παράλληλα, ο ΕΜΑ συστήνει οι επαγγελματίες υγείας να ελέγχουν για σημάδια θρομβώσεων οποιονδήποτε έχει χαμηλά αιμοπετάλια εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό με AstraZeneca (Vaxzevria).

Ειδικότερα, στις συστάσεις της επιτροπής του ΕΜΑ για τα ανθρώπινα φάρμακα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Δεν πρέπει να χορηγείται το Vaxzevria σε οποιονδήποτε έχει εμφανίσει θρόμβους με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.
  • Πρέπει να γίνεται έλεγχος για σημάδια θρόμβων αίματος σε κάθε άτομο που έχει χαμηλά αιμοπετάλια μέσα σε τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
  • Πρέπει να γίνεται έλεγχος για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε κάθε άτομο που έχει εμφανίσει θρόμβους μέσα σε τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
  • Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς με θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό θα λάβουν ειδική φροντίδα.

Ενώ οι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό είναι πολύ σπάνιοι, ο ΕΜΑ συνεχίσει να συμβουλεύει τους ανθρώπους να προσέχουν για συμπτώματα, όπως να λάβουν άμεσα εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη αν χρειαστεί.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε είναι τα εξής: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, πρήξιμο ή πόνος στα πόδια, επίμονος πόνος στην κοιλιά, νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις, ασυνήθιστοι μώλωπες ή εντοπισμός στρογγυλών σημείων πέρα από το σημείο του εμβολιασμού.

Οι συστάσεις του ΕΜΑ εντάσσονται στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους σπάνιους αλλά σοβαρούς θρόμβους αίματος που πιθανολογείται ότι συνδέονται με τον εμβολιασμό, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

O EMA μελετά αυτούς τους θρόμβους στην κοιλιά και στον εγκέφαλο από τον Μάρτιο και έκτοτε έχει συστήσει ότι τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson να φέρουν μια σχετική ειδοποίηση, επιμένοντας πάντως πως τα οφέλη τους υπερτερούν των κινδύνων.

Στο μεταξύ, σε προσωρινό πόρισμα για τα τρία περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη μετά το εμβόλιο της AstraZeneca κατέληξε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, οι επιστήμονες της επιτροπής κατέληξαν σε προσωρινό πόρισμα για πιθανή συσχέτιση του εμβολίου με τα περιστατικά θρομβώσεων του 35χρονου που έκανε δύο χειρουργεία και της 44χρονης που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο κλινικός έλεγχος στην περίπτωση της 47χρονης, που είναι σε καλύτερη κατάσταση και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο προσωρινό πόρισμα καθώς ήδη έχουν ενημερωθεί προφορικά για το αποτέλεσμα του αντισώματος.

Ανακάλυψαν ότι ο 35χρονος και η 44χρονη είναι θετικοί σε ειδικό έλεγχο για παράγοντα που είναι χαρακτηριστικό του συνδρόμου θρόμβωσης και αιμορραγίας.

Όταν τα αποτελέσματα φτάσουν και γραπτώς στην επιτροπή, θα γίνει οριστικό το πόρισμα. Υπάρχει επίσης ανησυχία σε μέλη της επιτροπής όσον αφορά στη συχνότητα των περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca.