Στο συμπέρασμα ότι η μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω ζώου, που έπαιξε τον ρόλο του ενδιάμεσου ξενιστή, αποτελεί μία υπόθεση «πιθανή έως πολύ πιθανή» φαίνεται πως καταλήγει η κοινή έρευνα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κινέζων συναδέλφων τους.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, όλες οι υποθέσεις που μνημονεύονται στο πόρισμα της έρευνας για την προέλευση της πανδημίας αξίζει να μελετηθούν.

«Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι και αξίζουν επιπλέον και πλήρεις έρευνες, σύμφωνα με όσα έχω προς το παρόν», σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Συνεργασίας της Γερμανίας, Γκερντ Μίλερ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, το πόρισμα δίνει προτεραιότητα στην υπόθεση της μεταφοράς του κορονοϊού στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου ενδιάμεσου ξενιστή και ότι θεωρεί «σχεδόν απίθανη» τη διαφυγή του από εργαστήριο.

Το πόρισμα της επιτροπής έρευνας που πραγματοποίησε επίσκεψη τεσσάρων εβδομάδων στην Κίνα θα δοθεί στην δημοσιότητα αύριο.