Αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής κορανοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το εμβόλιο για Covid, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το AstraZeneca σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την independent.co.uk, οι επιστήμονες στην Οξφόρδη δήλωσαν ότι το εμβόλιο είχε παρόμοια επίπεδα προστασίας έναντι της βρετανικής παραλλαγής, γνωστή ως Β.1.1.7, σε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού.

«Τα δεδομένα των δοκιμών του εμβολίου ChAdOx1 στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι το εμβόλιο όχι μόνο προστατεύει απέναντι στον αρχικό ιό της πανδημίας, αλλά επίσης προστατεύει και κατά της νέας παραλλαγής, της B.1.1.7, η οποία προκάλεσε έξαρση της νόσου στο τέλος του 2020 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής της Ερευνας για το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Τα ευρήματα, υπό μορφή προδημοσίευσης που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ομοτίμους, δείχνουν ότι μία δόση του εμβολίου μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί από τον Sars-CoV-2, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε μειωμένη μετάδοση του ιού, όπως δήλωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σάρα Γκίλμπερτ, εκ των ερευνητών που ανέπτυξαν το εμβόλιο, δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό απέναντι στην αγγλική παραλλαγή, μπορεί να χρειασθεί να προσαρμοσθεί σε μελλοντική παραλλαγή του ιού.

Εργαζόμαστε με την AstraZeneca για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας που απαιτείται για μία αλλαγή στελέχους, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, είπε.