Εγκαινιάστηκαν σήμερα οι νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΚΑΤ, που είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

H συγκεκριμένη δωρεά ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει και ένα πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, είναι μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοίνωσε το ΙΣΝ τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις σοβαρές προκλήσεις που έθεσε σε ολόκληρο τον πλανήτη η πανδημία.

Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει 176 δωρεές συνολικού ύψους 79,9 εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από 32,2 εκατομμύρια ευρώ που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Tο νοσοκομείο ΚΑΤ διέθεσε περίπου 1.700 τ.μ σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητος λόγω σύνθετων τεχνικών προβλημάτων τα οποία και αντιμετωπίστηκαν στα πλαίσια του έργου.

Έτσι, στον συγκεκριμένο χώρο θα λειτουργήσουν σταδιακά 30 νέες κλίνες ΜΕΘ οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες -28- κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Αναλυτικότερα, η νέα μονάδα περιλαμβάνει 22 κλίνες ΜΕΘ, 8 κλίνες μόνωσης ΜΕΘ, γραφεία ιατρών, αίθουσα σεμιναρίων, χώρο ανάπαυσης προσωπικού καθώς και χώρο ενημέρωσης συγγενών.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που εξοπλίζει τη μονάδα προέρχεται κυρίως από δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και προμήθειας του ελληνικού δημοσίου. Είναι τελευταίας τεχνολογίας παρέχοντας στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

Ακόμη, εκτός από την ανακαίνιση του χώρου που θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες όπως αντιπλημμυρικά έργα και έργα βελτίωσης των υποδομών του νοσοκομείου. Η εκτέλεση των εργασιών πραγματοποιήθηκε σε πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Το προσωπικό που θα εξοπλίσει τη συγκεκριμένη μονάδα προέρχεται από την ενίσχυση που έχει πραγματοποιηθεί στο ΕΣΥ, το προσωπικό του οποίου πριν την πανδημία ήταν περίπου 88.500 άτομα και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 άτομα. Προσωπικό το οποίο εκπαιδεύεται και καταρτίζεται συνεχώς. Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ θωρακίζει περαιτέρω το ΕΣΥ και ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μητσοτάκης σε υγειονομικούς: Δώστε το καλό παράδειγμα και εμβολιαστείτε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση ότι μέσα σε ένα χρόνο η χώρα μας θα βρεθεί στη θέση που της αξίζει σε σχέση με τις ανάγκες σε ΜΕΘ. Aναφερόμενος στα σημερινά εγκαίνια έκανε λόγο για μία «υποδειγματική υπερσύγχρονη μονάδας εντατικής θεραπείας με 30 κρεβάτια».

«Η πανδημία αποτελεί μια καλής τάξεως ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει. Να ενισχύσουμε σε υποδομές και ανθρώπους το ΕΣΥ. Να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, έτσι ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να αισθάνονται ασφαλείς» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε για μία ακόμα φορά όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, τονίζοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Εσείς δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η πολιτεία δεν μπορεί ούτε πρέπει να δράσει κατασταλτικά. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα, παρακαλώ όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, γιατί αυτό αποτελεί τη σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και όσους έρχονται σε επαφή» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.