Το φάρμακο Actemra της Roche βοήθησε τους πιο άρρωστους με κορονοϊό σε μια έρευνα με 303 ασθενείς, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής την Πέμπτη. Η ανακοίνωση αυτή ενισχύει τα μικτά στοιχεία ότι το φάρμακο για την αρθρίτιδα θα μπορούσε να βοηθήσει ενάντια στην πανδημία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Actemra, ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που αποκαλείται και tocilizumab, έφτασε σε ένα «τελικό σημείο αποτελεσματικότητας – κλειδί» ανάμεσα σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της δοκιμής.

Ο Άντονι Γκόρντον, καθηγητής αναισθησιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε πως παραμένει ασαφές αν το Actemra κράτησε τους ανθρώπους ζωντανούς ή αν μείωσε το χρονικό διάστημα που χρειάζονταν εντατική θεραπεία, όπως διασωλήνωση ή αν συνέβησαν και τα δύο.

Κι ενώ το να επιζήσουν οι ασθενείς θα ήταν ιδανικό, το να περιοριστούν οι ανάγκες για μονάδες εντατικής θεραπείας είναι επίσης σημαντικό, καθώς θα περιόριζε το βάρος που δέχονται τα νοσοκομεία, τα οποία πιέζονται σημαντικά στη διάρκεια του δεύτερου αυτού κύματος της πανδημίας, σημειώνει το Reuters.