Πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου του κοινού για την πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ενημέρωση για την υγεία των ματιών, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Κρατικής Οφθαλμολογικής Κλινικής, του Τμήματος Βυθού και Παθήσεων Ωχράς της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας του Νοσοκομείου.

Σκοπός της δράσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των «ασθενών» για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και για την προστασία και τον έλεγχο της υγείας των ματιών.

Από 1η έως και 5 Νοεμβρίου και ώρες 9 πμ-12 μμ σε χώρο κοντά στη Γραμματεία των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, οφθαλμίατροι και νοσηλευτές θα ενημερώνουν το κοινό για τη σημασία της υγείας των ματιών, θα διανέμουν ενημερωτικό φυλλάδιο και θα διενεργούν διαγνωστικό τεστ για την πρόωρη ανίχνευση εκδηλώσεων της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Πληροφορίες σχετικά με τη δράση δίδονται στο τηλέφωνο 2132032628 και 210 7752464 τις ώρες 7.30 – 9.30 πμ καθημερινά μέχρι της έναρξης της δράσης.

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η βασική αιτία τύφλωσης. Αποτελεί το ένα τρίτο από όλες τις άλλες αιτίες που προκαλούν απώλεια όρασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας πάσχουν από μια ελαφρά μορφή της ασθένειας. Η πιο συνήθης μορφή εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 55 ετών και είναι γνωστή ως «γεροντικός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας».