Ιταλία: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων από το «σούπερ βακτήριο» NDM-1

Ο ιός που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο


ΥΓΕΙΑ
21:10
12/09/2019
Ιταλία: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων από το «σούπερ βακτήριο» NDM-1
4
loading

Η ιταλική περιφέρεια της Τοσκάνης ανακοίνωσε πως ενίσχυσε τα προληπτικά μέτρα στα νοσοκομεία της εξαιτίας μιας «σημαντικής» αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από το πολυανθεκτικό βακτήριο NDM - 1, που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, το βακτήριο «διαδόθηκε σημαντικά στη βορειοδυτική Τοσκάνη», όπου απομονώθηκε στο αίμα 75 ασθενών στην περιοχή στο διάστημα από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν επίσης λόγο σήμερα για «31 ύποπτους θανάτους» σε 17 νοσοκομεία της Τοσκάνης ασθενών που έπασχαν από διάφορες παθολογίες (νεφρικές, πνευμονικές ή ηπατικές).

Το NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), το οποίο αποκαλείται κοινώς «σούπερ βακτήριο», αποτελεί αντικείμενο διεθνούς παρακολούθησης.

Εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ινδία και θεωρείται από τους ειδικούς βραδυφλεγής βόμβα.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ανθεκτικό γονίδιο που διαδόθηκε σε είδη παθογόνων βακτηρίων, υπεύθυνων για τη δυσεντερία, αλλά και για τη χολέρα.

«Η ανθεκτικότητά του στα αντιβιοτικά καθιστά αυτό το βακτήριο επικίνδυνο, κυρίως για τους ευάλωτους ασθενείς, που έχουν ήδη προσβληθεί από παθολογίες ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή», υπογράμμισε η υπηρεσία υγείας της περιφέρειας στην έκθεσή της.

Η υπηρεσία διευκρίνισε πως δημιούργησε τον Μάιο μια μονάδα κρίσης και ανακοίνωσε κατευθυντήριες γραμμές για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετούνται όσον αφορά την υγιεινή και την πρόληψη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar καλτσοκλατς παραπλουτς

  Δεν είναι καν βακτήριο είναι γονίδιο που παράγει λακταμαση ανθεκτική στους ηδη υπάρχοντες αναστολείς λακταμασηςπχ κλαβουλανικο
  Αυτό το γονίδιο υποθέτω μέσω φαγων πέρασε σε διάφορα ήδη βακτηρίων που απέκτησαν έτσι ένα αμυντικό υπερόπλο κατά των αντιβιωτικων
  Οι λακταμασες έτσι μένουν ελεύθερες να διασπασουν-καταστρεψουν τα αντιβιοτικά τύπου πενικιλλίνης κεφαλοσπρινης αζτρεοναμης κλπ
  Αυτά....
  Ευτυχειτε
  God bless drakoulis

 2. avatar Ποιος έγραψε το αρθρο?

  είναι δυνατόν να λέτε αντιβιοτικά για ίωση???

 3. avatar Γίδια!

  ΟΛΟΙ οι ιοι αντιστέκονται στα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν μόνο τα μικρόβια, μέρος των οποίων είναι τα βακτήρια.

 4. avatar Δεν είναι ιός

  Είναι βακτήριο ,κάτι εντελώς διαφορετικό.Τα αντιβιοτικά έξ’ ορισμού δεν κάνουν τίποτα στους ιούς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει