Πρόκειται για έτοιμα γεύματα σε μορφή σκόνης, που τα αναμειγνύετε με νερό ή γάλα ή κάποιο χυμό. Mπορεί να έχουν γεύση σοκολάτας, βανίλιας, φράουλας και πολλά άλλα.

Πρόκειται για υποκατάστατα γεύματος και αναπληρώνουν από ένα έως τρία από τα γεύματα της ημέρας (συνήθως προτείνεται να αναπληρώνουν δύο γεύματα, το πρωινό και το βραδινό).

H βάση των ροφημάτων αυτών είναι σύνθετη και περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και άλλα συστατικά, σε συνδυασμό με πολλές φυτικές ίνες, για να προκαλούν κορεσμό.

Tα έτοιμα αυτά γεύματα σε σκόνη (είναι συνήθως από αποξηραμένες πρωτεΐνες, σιτάρι ή παρασκεύασμα λίπους από φυσικές πηγές) παρέχουν σε διάφορες αναλογίες όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Aντικαθιστώντας δύο από τα τρία γεύματα με ρόφημα, είναι εύκολο να ελέγξετε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε ημερησίως

Γενικότερα, η δραστικότητα όλων αυτών των προϊόντων βασίζεται στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, και το αποτέλεσμα θα ήταν περίπου το ίδιο αν απλώς τρώγατε λιγότερο.

Aν τελικά αγοράσετε κάποιο υποκατάστατο γευμάτων, καλό θα ήταν να μην αναπληρώσετε με αυτό περισσότερα από ένα έως δύο γεύματα την ημέρα.

Eπίσης, μπορεί να είναι πλήρη από άποψη διατροφικών στοιχείων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αλλά δεν σας συνηθίζουν σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Όταν σταματήσετε τα υποκατάστατα, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε αυξημένη επιθυμία για φαγητό, όπως θα συνέβαινε αν ακολουθούσατε μια ιδιαίτερα στερητική δίαιτα.

Γενικότερα, τα περισσότερα υποκατάστατα γευμάτων δεν κρίνονται επιβλαβή για τον οργανισμό μας, αλλά εφόσον δεν αποτελούν φυσικές τροφές, δεν προάγουν μια ευρύτερη διατροφική εκπαίδευση και αλλαγή διατροφικών συνηθειών του διαιτώμενου, για πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Σίγουρα πριν την κατανάλωσή τους θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του ειδικού, καθώς σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως άτομα με υψηλό σάκχαρο, νεφροπαθείς κ.α. η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Πηγή: neadiatrofis.gr