Τα νέα δεν είναι καλά για όσους λατρεύουν τα αυγά

Ο αυξημένος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όσοι τρώνε πολλές ομελέτες


ΥΓΕΙΑ
10:23
18/03/2019
Τα νέα δεν είναι καλά για όσους λατρεύουν τα αυγά
9
loading

Οι πολλές ομελέτες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια για πρόωρο θάνατο.

Οι άνθρωποι που τρώνε τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα, έχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά.

Ο «ένοχος» φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη που περιέχουν τα αυγά. Η κατανάλωση 300 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερίνης τη μέρα σχετίζεται με αύξηση κατά 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Νορίνα  Άλεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, ανέλυσαν στοιχεία από έξι μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας.

Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις τελευταίες συστάσεις που έκαναν τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ το 2015, σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι δεν χρειάζονται να ανησυχούν για την κατανάλωση περισσότερων αυγών λόγω αύξησης της χοληστερίνης. Η νέα μελέτη, αντίθετα, υποστηρίζει ότι πρέπει κανείς να περιορίσει την κατανάλωση αυγών και χοληστερίνης, συνεπώς οι οδηγίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Το ζήτημα των αυγών έχει δημιουργήσει μια σύγχυση στους επιστήμονες και στο κοινό. Παρόλο που ορισμένες παλαιότερες μελέτες είχαν αποτύχει να βρουν κάποια σχέση ανάμεσα στα αυγά (και άλλες τροφές με χοληστερόλη) και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, η νέα μελέτη βρήκε σαφώς μια τέτοια συσχέτιση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι δεν είναι ανάγκη να εξοβελίσει κανείς τελείως τα αυγά από τη διατροφή του, αρκεί να τα περιορίσει και να προτιμά το ασπράδι από τον κρόκο. Η περισσότερη χοληστερίνη βρίσκεται στον κρόκο του αυγού και όχι στο ασπράδι. Ο κρόκος είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης μεταξύ όλων των τροφών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 μιλιγκράμ διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο του. Άλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλατος κ.α.).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
  1. avatar Μπούμπης

    Το σωστό είναι δύο (2) αυγά ανά εβδομάδα, κάτι περισσότερο από αυτό βλάπτει ανεπανόρθωτα την υγεία, είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα.-

  2. avatar ο αρκας ”με ζωα ασχολιοταν παντα στα σκιτσα του”

    το μυστικο ειναι στον τροπο που θα τα φας συντροφε μπηστ λογοκοπε λογοκοφτη.
    π.χ ποτε κανεις δεν ανεβασε χοληστερινη τρωγοντας ακομη κιενα καφασι αυγα στα μουτρα

  3. avatar 2019

    Από έρευνες μας λένε ότι τα αυγά με πορτοκάλι κρόκο από τα εργοστάσια είναι καλύτερα από τα χωριατικα με τον κίτρινο χρυσαφενιο κρόκο!

  4. avatar Δημοςμημηςλεβεντες

    Αντααυγαειναιαποκοτααλλανα.ειναι.τετραγωνα

  5. avatar Μεγάλος ψήστης

    Δεν πειράζει την επόμενη βδομάδα θα βγει έρευνα που θα λέει πόσο καλό κάνει να τρώμε αυγά καθημερινά.

  6. avatar Takis_0731

    Έχω συνάδελφο πάντως που καθημερινά τρώει πάνω από 8 αυγά, για χρόνια, και δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας.

  7. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

    ΣΩΣΤΟΤΑΤΟ,
    αλλα τωρα το πηραν αυτοι χαμπαρι ???
    Ο Τηλ.Ευθυμιαδης - α'ι'ντε παλι ο Ευθυμιαδης ! - ελεγε απο τα πριν τον πολεμο,
    '' ΕΝΑ ΑΒΓΟ - ετσι το ' γραφε - ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.''
    ΤΕΛΟΣ.

  8. avatar Άγαμοι θυται

    Καλο ειναι να μη δημοσιεύουν μελέτες όταν δεν ειναι απόλυτα σίγουροι για τα αποτελέσματα ...
    Θα βγει κάποιος άλλος αργότερα,όπως στο παρελθόν,που θα λέει ότι ειναι μύθος όλα αυτά ...
    Αφήστε μας να πεθάνουμε χορτάτοι τουλάχιστον και χωρίς ενοχές ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει