Η δημοκρατία κάνει καλό στην υγεία μας

Το επίπεδό της εμφανίζει υποχώρηση διεθνώς σύμφωνα με τους ερευνητές


ΥΓΕΙΑ
10:09
14/03/2019
Η δημοκρατία κάνει καλό στην υγεία μας
4
loading

Η δημοκρατική διακυβέρνηση μιας χώρας, που συνοδεύεται από τακτικές και δίκαιες εκλογές, συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών νόσων, με λιγότερα θανατηφόρα τροχαία και με αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Το προσδόκιμο ζωής βελτιώνεται επίσης ταχύτερα στις χώρες που έκαναν τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά το 1970 (μέση αύξηση προσδόκιμου κατά 3% μέσα σε μια δεκαετία), σε σχέση με όσες παρέμειναν μη δημοκρατικές και αυταρχικές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Μπολίκι του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ, που ανέλυσαν στοιχεία για 170 χώρες κατά την περίοδο 1970-2016 και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» εκτιμούν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι στη δημοκρατία οφείλεται περίπου το ένα τέταρτο (25%) των διαχρονικών μειώσεων των καρδιαγγειακών θανάτων και των θανάτων σε τροχαία σε μια σειρά από χώρες.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα αυταρχικά κίνητρα δεν έχουν εξίσου μεγάλο κίνητρο με τα δημοκρατικά για να χρηματοδοτήσουν και να υποστηρίξουν μέτρα πρόληψης και θεραπείας για τον πληθυσμό της χώρας τους.

Κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές, το επίπεδο της δημοκρατίας εμφανίζει υποχώρηση διεθνώς, καθώς 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι -το ένα τρίτο περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού- ζουν σε χώρες όπου οι δημοκρατικές λειτουργίες (ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα ψήφου, ελευθερία συνδικαλισμού κ.α.) βρίσκονται σε πτωτική πορεία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Υπ’ όψιν

  Διαβάστε και κατανοήστε την είδηση! Με ακροδεξιά ή φασιστικά καθεστώτα 1) θα αρρωσταίνεις συχνά 2) δεν θα έχεις λεφτά για να νοσηλευτείς! Το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα έχουν ξεπουληθεί!

 2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Δεν υπαρχει μεγαλυτερο ΠΑΝΚΟΣΜΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ απο τη ''δημοκρατια''.
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - αυτο που εχουμε ειναι Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ !!!
  ( Στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της αρχαιας Ελλαδος
  ισχυε το ''ΕΔΟΞΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΩ ΔΗΜΩ''
  - που οι ρωμαιοι το εκαναν ''SENATUS POPULUSQE ROMANUS''. )
  Και εκει,ομως, ΟΙΚΤΡΑ ΑΠΕΤΥΧΕ.
  Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ, τελικα.

 3. avatar 2019

  Σε ποιά χώρα υπάρχει δημοκρατία;

 4. avatar Lxί

  Έτσι εξηγείται που τα τελευταία 4 χρόνια επιδεινωθηκε κατά πολύ η υγεία των Ελλήνων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει