Οι αποδείξεις των ταμιακών μηχανών κάνουν κακό στην υγεία

Η προειδοποίηση επιστημόνων του Αμερικανικού Οικολογικού Κέντρου «Ann Arbor»


ΥΓΕΙΑ
15:42
16/01/2019
Οι αποδείξεις των ταμιακών μηχανών κάνουν κακό στην υγεία
3
loading

Χημικές ουσίες ιδιαίτερα βλαβερές για την υγεία περιέχει η συντριπτική πλειονότητα των αποδείξεων ταμιακών μηχανών επισημαίνει νέα έρευνα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες του Αμερικανικού Οικολογικού Κέντρου «Ann Arbor», το 93% των αποδείξεων περιέχουν Δισφαινόλη Α (BPA) και Δισφαινόλη S (BPS), δυο επικίνδυνες χημικές ουσίες που συνδέονται με την υπογονιμότητα, το διαβήτη, την παχυσαρκία ακόμα και τον καρκίνο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν 207 αποδείξεις από διάφορες επιχειρήσεις του Ντιτρόιτ και βρήκαν πως το 75% αυτών περιείχαν την ουσία BPS και το 18% την πιο επιβλαβή BPA.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις της BPA στις ορμόνες, το μεταβολισμό και άλλα σωματικά συστήματα έχουν αποδειχθεί επανειλημμένως», αναφέρει η έρευνα προσθέτοντας: «Η BPS εμφανίστηκε ως κοινό θλιβερό υποκατάστατο παρουσιάζοντας αποτελέσματα παρόμοια με της BPA».

Η BPA συναντάται σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως πλαστικά τάπερ/μπολ, σελοφάν, μπουκάλια νερού, στην επένδυση της συσκευασίας των κονσερβοποιημένων τροφίμων και ποτών, στα cd, σε οδοντιατρικά υλικά για σφραγίσματα, σε κράνη μοτοσυκλετών και άλλα προϊόντα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών (ECA) θα προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων για την απαγόρευση της χρήσης των εν λόγω ουσιών στις αποδείξεις μέχρι το 2020.
Μέλη του οργανισμού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως η BPA μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο ενδοκρινικό σύστημα με επικίνδυνες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία.

Η χημική ουσία μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα και κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι επηρεάζει την ανάπτυξη του ιστού του μαστού αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με την οργάνωση «Breast Cancer UK». Το βρετανικό κέντρο ερευνών για τον καρκίνο ωστόσο δεν συμμερίζεται την άποψη, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η BPA αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τον Γενάρη του 2015 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία στα τρέχοντα επίπεδα έκθεσης στην εν λόγω χημική ουσία.

«Οι ελάχιστες ποσότητες της ουσίας BPA μπορούν να μεταφερθούν από τη συσκευασία στα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν ότι αυτά τα επίπεδα έκθεσης δεν θεωρούνται επιβλαβή. Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν καταναλώνεται σε υψηλά επίπεδα, η BPA απορροφάται, αποτοξινώνεται και εξαλείφεται ταχύτατα από τον ανθρώπινο οργανισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η EFSA.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Για λίγους

    Όλοι μας παντού με κάρτες.Τα μετρητά τέλος.

  2. avatar SER 30

    ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΕ ΧΟΛΕΡΑ ΣΕ ΠΑΝΩΛΗ ΣΕ ΧΤΙΚΙΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ? ΜΟΛΙΣ ΜΑΣ ΡΙΞΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ . ΠΟΣΟ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΘΕ ΠΕΝΤΕ ΕΞΙ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ . ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ . '' Χημικές ουσίες ιδιαίτερα βλαβερές για την υγεία περιέχει η συντριπτική πλειονότητα των αποδείξεων ταμιακών μηχανών επισημαίνει νέα έρευνα.'' ΟΤΑΝ ΔΙΝΑΤΕ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΑΤΕ ?

  3. avatar Σκέτος

    Οι βιοπαλαιστές της Μυκόνου το φωνάζουν εδώ και χρόνια αλλα ποιός ακούει;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει