Aκόμη και η πρόσληψη νερού θέλει μέτρo

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία


ΥΓΕΙΑ
6:09
17/10/2012
Aκόμη και η πρόσληψη νερού θέλει μέτρo
3
loading

Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο ίσως συστατικό των ζωντανών οργανισμών και αυτό γιατί είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες. Αν και χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε μέχρι και 50 ημέρες, χωρίς νερό θα επιζήσουμε μόνο μερικές ημέρες, ακόμη και σε δροσερό κλίμα. Το νερό αποτελεί συστατικό όλων των ιστών του σώματος. Το σώμα ενός μέσου ενήλικα εμπεριέχει τουλάχιστο 65% νερό, ενώ τα παιδιά μπορεί να φθάσουν έως και το 75%. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σχεδόν από 75% νερό, επομένως η παρουσία του είναι απαραίτητη και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ο άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει 1ml νερού ανά Kcal τροφής και τα νεογνά 1,5ml ανά Kcal. Επομένως, για κάποιον που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα, το νερό που χρειάζεται είναι περίπου 2 λίτρα.

Το συνολικό όμως νερό που συμμετέχει στις λειτουργίες του σώματος καθημερινά είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού το νερό που εκκρίνεται στα διάφορα σημεία του σώματος επαναπορροφάται σε άλλα σημεία και δεν αποβάλλεται.

Τρόφιμα που περιέχουν νερό, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν επίσης στην κάλυψη των αναγκών σε νερό. Με την τροφή απορροφάται περίπου 1 λίτρο νερό τη μέρα. Επίσης, τα διάφορα υγρά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι χυμοί φρούτων, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά συμμετέχουν κατά ένα μέρος στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό.

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται:

Από τη φυσική του δραστηριότητα. Οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, αυξάνοντας παράλληλα τις απώλειες σε αυτό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον ιδρώτα, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.
Από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζέστη ή κρύο) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερο νερό για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος.
Εγκυμοσύνη και Θηλασμός. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυξάνονται οι ανάγκες της γυναίκας σε υγρά.
Από κάποιες ασθένειες. Ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός αυξάνουν επίσης την απώλεια του νερού από το σώμα, αυξάνοντας έτσι τις απαιτήσεις σε αυτό.

Τι συμβαίνει αν κάποιος πίνει πολύ νερό;

Το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια, αλλά σοβαρή, κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό.

Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μείωση του νατρίου του αίματος. Φυσιολογικά, το νάτριο κυμαίνεται μεταξύ 135-145 mmol/L. Ήπια χαρακτηρίζεται η υπονατριαιμία μέχρι 130 mmol/L, ενώ κάτω από 129 mmol/L είναι σοβαρή. Οι περισσότεροι ασθενείς με συγκέντρωση νατρίου ορού μεγαλύτερη από 125 mEq/L είναι σχετικά ασυμπτωματικοί. Τα αρχικά ευρήματα περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο, μυαλγίες και γενικευμένη αδιαθεσία καθώς η συγκέντρωση νατρίου πέφτει κάτω από 125 mEq/L. Εν συνεχεία ακολουθούν μεταβολές της νοητικής κατάστασης όπως λήθαργος, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, ανησυχία, απάθεια, ψύχωση, καθώς η συγκέντρωση νατρίου πέφτει κάτω από 115 mEq/L.

Η κατάσταση αυτή συνήθως παρατηρείται σε αθλητές μαραθωνίου, οι οποίοι χάνουν ποσότητες νατρίου με τον ιδρώτα και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, χωρίς να αντικαθιστούν το νάτριο που έχασαν. Επίσης, υπονατριαιμία μπορεί να παρατηρηθεί και στα νεογνά από υπερβολική κατανάλωση νερού.

Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι η ποσότητα του νερού που καταναλώνει κανείς, αλλά η συχνότητα με την οποία το καταναλώνει. Η κατανάλωση θα πρέπει δηλαδή να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα νερού μονομιάς. Και αυτό, γιατί τα νεφρά μπορούν να αποβάλουν μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού τη φορά. Πάνω από αυτό το όριο, το νερό παραμένει στο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα του νατρίου.

Πηγή: mednutrition.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar punk-metalboy

    εντάξει,δεν είπαμε να το παρακάνουμε,να πίνουμε με το ζορι πανω απο δεκα,αλλα μονο το νερο ειναι σιγουρο οτι μειωνει το ph του αιματος,οποτε τα υποκαταστατα στην θεση του σε περιπτωση αναγκης που χρειαζομαστε για νερο,επι πολλες μερες αν τα πινουμε χωρις το φυσικο νερο,φερει θανατο,λογο συμπηκνωσης αιματος,φυσικο ειναι με τα υποκαταστατα να γινει συμπηκνωση των παντων υγρων μας αν δεν υπαρχει το νερο,επειδη απο την φυση του ο ζωντανος οργανισμος ειναι φτιαγμενος μονο για νερο σε περιπτωση,αναπληρωσεις υγρων,εκτος διψας επιτρεπονται τα παντα και φυσικα δεν βλαπτουν,εφοσουν χρησιμοποιουντε εν ωρα εκτος διψας,ειναι παρα παρα πολυ ανοητο να τα χρησιμοποιουμε εν ωρα διψας,δεν υπαρχει μεγαλυτερη ηλιθιοτητα στην γη,και να βιαζουμε τον οργανισμο μας να τα συνιθησουμε,ενω φερνει και μεγαλη φθορα,καθε ποτηρι υποκαταστατο δημιουργει και μια μικρη ποσοτητα φθορας,εστω και μια φορα αν το επιχειρισουμε εν ωρα διψας,οσο καθολου τοσο καλυτερα,μονο νερο εν ωρα διψας,ετσι ωστε να μην φθειρουμε καν τον οργανισμο,και νερο χωρις ανθρακικο που θεωρειτε αυτο το συστατικο καρκινογονο,εχω κολλημα με το θεμα του νερου και τα ξερω καμια φορα πιο καλα και απο επιστημονα,οσο ασχολεισε το μαθενεις οντως φαρσι

      1. avatar punk-metalboy

        ειμαι σιγουρος μην απορεις

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει