Για μία ακόμη χρονιά, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) στηρίζει τις προσπάθειες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη, υποστηρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με στοχευμένες δράσεις και σχετικά υλικά, αυτή τη φορά με την πολύτιμη επιστημονική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαιτολόγων Ειδικών (ESDN) στο Διαβήτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD).

Εστιάζοντας στο φετινό θέμα «Μάτια στραμμένα στο Διαβήτη», το οποίο προωθεί τη σημασία του προληπτικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η ISA ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο διαδίκτυο που ενημερώνει για τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και για την αξία του να ξεκινά κανείς με απλά βήματα προκειμένου να ζει μια πιο υγιή ζωή, με το να προλαμβάνει ή να διαχειρίζεται το διαβήτη τύπου 2 και τις επιπλοκές του.

Είναι εύκολο να ξεκινήσεις με ένα απλό βήμα!

infdiav3 Ο πυρήνας αυτού του προγράμματος δράσης αποτελείται από ένα infographic και ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων, τα οποία στο πλαίσιο του θέματος «Είναι εύκολο να ξεκινήσεις με ένα απλό βήμα!», εξηγούν τη σημασία του να κάνει κανείς μικρές, καθημερινές και σωστές επιλογές, με σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν μια πιο υγιή ζωή με διαβήτη, χωρίς επιπλοκές. Θεμελιώδης στόχος αυτής της διαδικτυακής καμπάνιας του ISA είναι, επίσης, να μεταφέρει με ένα δημιουργικό και ενημερωτικό τρόπο τις βασικές συστάσεις για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής για τα άτομα με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτελώντας μία ασφαλή επιλογή στην απόλαυση της γλυκιάς γεύσης χωρίς θερμίδες και το σημαντικότερο, χωρίς να επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. infdiav4 Η Δρ Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελλάδα και πρόεδρος του ESDN του EFAD για το διαβήτη, υπογράμμισε: «Έχουμε καλά νέα να μοιραστούμε: ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ή ακόμη και να αναστραφεί εάν διαγνωσθεί σε ένα πρώιμο στάδιο, και εφόσον εφαρμοστούν αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Οι διαιτολόγοι έχουν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην εκπαίδευση των ανθρώπων για το πώς να ακολουθήσουν τις διατροφικές οδηγίες και στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος για τη διατροφική θεραπεία των ατόμων με διαβήτη». Απαντώντας στο εάν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν ρόλο στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη, η Δρ Παπακωνσταντίνου τόνισε σε συνέντευξή της ότι, στο πλαίσιο ενός συνολικά υγιεινού διατροφικού πλάνου, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν μέρος της διατροφής των ατόμων με διαβήτη, παρέχοντάς τους μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων με γλυκιά γεύση και μικρότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες, ενώ τους βοηθούν να διαχειριστούν την πρόσληψη σακχάρων και ενέργειας.

Πέντε βήματα για μια πιο υγιή ζωή με το διαβήτη

infdiav5 Τόσο το inforgraphic όσο και το βίντεο κινουμένων σχεδίων βασίζονται στη λογική του να ακολουθεί κανείς 5 απλά βήματα για μία πιο υγιή ζωή με διαβήτη και παρέχει πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στις συστάσεις για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής ατόμων με διαβήτη τύπου 2. Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα 5 βήματα περιλαμβάνουν:

  1. Πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες
  2. Περισσότερη κίνηση
  3. Έλεγχο των υδατανθράκων και μείωση της πρόσληψης σακχάρων
  4. Καλύτερη διαχείριση του βάρους
  5. Παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαδικτυακό πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2016 και για να δείτε το infographic με τίτλο «Είναι εύκολο να ξεκινήσεις με ένα απλό βήμα» και το βίντεο κινουμένων σχεδίων, κάντε κλικ εδώ. infdiav6 Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο @SweetenersAndU, στη σελίδα μας στο Facebook και στο LinkedIn, ενώ για να εγγραφείτε στο κανάλι του ISA στο YouTube, και να συμμετάσχετε στη συζήτηση, χρησιμοποιήστε και ακολουθείστε τα hashtags #ISAforWDD και #WDD. infdiav7 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.sweeteners.org ή επικοινωνήστε με τη γραμματεία του ISA κάνοντας κλικ εδώ. infdiav2 infdiav8