Και το λίγο στρες είναι… πολύ!

Βλαβερό για την υγεία και το ήπιο στρες


ΥΓΕΙΑ
20:45
26/03/2011
Και το λίγο στρες είναι… πολύ!
loading

Νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμα και το στρες που θεωρούμε άκακο (δηλαδή το σχετικά ήπιο) είναι ιδιαίτερα σημαντικό και βλαβερό για την υγεία. Οι ερευνητές στην προκειμένη περίπτωση δεν επικεντρώθηκαν σε ειδικά προβλήματα υγείας, αλλά σε γενικά. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στα γενικά ζητήματα υγείας, ακόμα και όσοι δεν δηλώνουν έντονο στρες αλλά ήπιο, μακροπρόθεσμα εκδηλώνουν διάφορα προβλήματα υγείας, είτε καθαρά σωματικά είτε ψυχικά.

Το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη των ερευνητών, δείχνει ότι το στρες βλάπτει ακόμα και όταν δεν είναι τόσο έντονο ώστε να αποτελεί συναγερμό και ίσως μάλιστα το ήπιο στρες να είναι πιο ύπουλο επειδή ακριβώς οι περισσότεροι το υποτιμούν και δεν παίρνουν μέτρα ώστε να το ελέγξουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα του ήπιου στρες γίνονται ορατά με συγκεκριμένα προβλήματα μέσα σε μία πενταετία, τα οποία συχνά αφορούν εκδήλωση υπέρτασης, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ψυχικές διαταραχές που καθιστούν το άτομο ακόμα και ανίκανο να εργαστεί. Η έρευνα έδειξε ότι όσοι αντιμετωπίζουν ήπιο στρες διαρκώς, έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα σωματικής υγείας ή ψυχικές διαταραχές σε σύγκριση με όσους δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ελάχιστο στρες.

Η έρευνα έγινε σε συνεργασία του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και δημοσιεύεται στην ειδική ιατρική επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health».

Πηγή: vita.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει