Οι μελέτες που διεξάγονται στις ΗΠΑ για καρδιακές προθέσεις και εμφυτεύσιμα προϊόντα όπως οι βηματοδότες ή οι απινιδωτές, αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες και επικεντρώνονται στους άνδρες, εμποδίζοντας έτσι την αποτίμηση των διαφορετικών κινδύνων για καθεμιά από τις ομάδες αυτές, επισημαίνεται σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνεπώς, πολλές καρδιακές προθέσεις διατίθενται προς χρήση στις ΗΠΑ, ύστερα από την έγκριση των αρμόδιων αρχών, παρά τα ελλιπή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους για τις γυναίκες.

Το μικρό ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στις κλινικές δοκιμές είναι ανησυχητικό καθώς οι καρδιοπάθειες πλήττουν διαφορετικά τις γυναίκες από τους άνδρες, υπογραμμίζει η Ρίτα Ρέντμπεργκ, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, κύρια συντάκτης της έρευνας.

«Οι γυναίκες παρουσιάζουν γενικά περισσότερες επιπλοκές στη διάρκεια της διαδικασίας», είπε. «Οι γυναίκες αιμορραγούν περισσότερο από τους άνδρες κατά την εμφύτευση του υλικού στην καρδιά και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας των αιμορραγικών βλαβών».

Οι γυναίκες αναπτύσσουν επίσης καρδιοπάθειες όταν είναι κατά μέσο όρο 10 χρόνια μεγαλύτερες σε σχέση με τους άνδρες και πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι κίνδυνοι και τα οφέλη των διαφόρων θεραπειών και εμφυτεύσιμων προϊόντων δεν είναι τα ίδια για τα δύο φύλα, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Η αμερικανική Yπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αποφάσισε το 1994 ότι κάθε εταιρία που ζητεί έγκριση για τη διάθεση ενός νέου προϊόντος της στην αγορά όπως μια βαλβίδα για την καρδιά ή ένας απιδινωτής, πρέπει να εξηγεί στην αίτησή της αν η κλινική έρευνα στην οποία στηρίχτηκε, αντιπροσωπεύει επαρκώς την αναλογία ανδρών και γυναικών του πληθυσμού που πάσχει από την καρδιακή ανεπάρκεια για τη θεραπεία της οποίας προορίζεται το συγκεκριμένο προϊόν.

Παρά ταύτα, οι συντάκτες της έρευνας ανακάλυψαν ότι το 28% των μελετών δεν ανέφεραν καθόλου το φύλο όσων μετείχαν στις κλινικές δοκιμές, ενώ μεταξύ των εταιριών που το έκαναν, οι άνδρες αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο το 67% όσων συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές.

Σαράντα δύο εκατομμύρια Αμερικανίδες και 39 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέφεραν από καρδιακές νόσους το 2006, εκ των οποίων 373.000 γυναίκες και 341.000 άνδρες πέθαναν, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία.