Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και τους εμβολιασμούς κατά της covid μίλησε την εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής το πρωί της Πέμπτης (11/1). «Οι σοβαρές νοσηλείες είναι περίπου στο μισό σε σχέση με πέρυσι» σημείωσε.

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι αυτή που ήταν περίπου και πριν μία εβδομάδα, δηλαδή έχουμε ένα μεγάλο αριθμό νοσηλειών σε απλές κλίνες κάτι το οποίο όμως σχετίζεται και με μικρή διάρκεια νοσηλείας, δηλαδή η διάρκεια της νοσηλείας είναι σύντομη. Γενικότερα δηλαδή η πίεση αφορά αυτό το στοιχείο νοσηλειών και όχι τους διασωληνωμένους ή τις νοσηλείες στις ΜΕΘ» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση πανδημική»

Ο Δημήτρης Παρασκευής έδωσε μάλιστα ένα σημαντικό στοιχείο, λέγοντας ότι αυτές οι σοβαρές νοσηλείες είναι περίπου στο μισό σε σχέση με την περσινή περίοδο, τις αρχές του 2023, παρά το ότι το φορτίο στην κοινότητα τότε ήταν πολύ μεγαλύτερο. «Άρα λοιπόν δεν είμαστε σε καμία περίπτωση όπως το 2023, είμαστε σε πολύ καλύτερη φάση πανδημική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κορονοϊός είναι ακίνδυνος, ότι δεν πρέπει να έχουμε το νου μας και ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, ειδικά τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες» επεσήμανε.

Ο κ. Παρασκευής στάθηκε στη σημασία της επικαιροποίησης του εμβολιασμού. «Ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν αρκεί να έχουμε εμβολιαστεί πριν από ένα, δύο χρόνια λόγω του ότι η ανοσία μας δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει για αυτό το λόγο να ενισχύεται μέσω των επαναλαμβανόμενων δόσεων» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής σημείωσε τέλος ότι η επιθυμία των ειδικών είναι να μπορεί ο εμβολιασμός να είναι εύκολος και εύκολα προσβάσιμος, έτσι ώστε να συμβάλλει στην μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, στο βαθμό του εφικτού.