Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου που υποστηρίζει την ελεγχόμενη χρήση ναρκωτικών, υπό την επίβλεψη ιατρικού προσωπικού.

Οι αρχές της χώρας άναψαν το «πράσινο φως» σε πιλοτικό πρόγραμμα όπου θα επιτρέπεται η χρήση ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη σε ειδικά δωμάτια με γιατρούς να παρακολουθούν τους χρήστες.

Έπειτα από διάστημα πολιτικών διαφωνιών το πλάνο εγκρίθηκε την Τετάρτη (27/9) ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση στη Γλασκώβη.

Η εγκατάσταση προτάθηκε για πρώτη φορά το 2016 μετά από ξέσπασμα του HIV στη Γλασκώβη μεταξύ ατόμων που έκαναν ενέσιμα ναρκωτικά σε δημόσιους χώρους. Υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Σκωτίας, αν και ορισμένοι νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον αντίκτυπο στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

Τι δείχνουν τα στοιχεία από παρόμοια προγράμματα σε Γερμανία και Ολλανδία

Οι υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού πολιτικής της Σκωτίας για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, Έλενα Γουίδαμ, λένε ότι στοιχεία από περισσότερες από 100 παρόμοιες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, δείχνουν ότι λειτουργούν για να σώσουν ζωές και να μειώσουν το συνολικό κόστος στις υπηρεσίες υγείας.

Το κέντρο θα στελεχώνεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας και θα προσφέρει ένα υγιεινό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ναρκωτικές ουσίες που λαμβάνονται από αλλού. Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν ενθαρρύνει τη χρήση ναρκωτικών, αλλά προωθεί τη μείωση της βλάβης και μειώνει τις υπερβολικές δόσεις. Η Σκωτία, να σημειώσουμε, έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι 400 με 500 άνθρωποι κάνουν τακτικά ενέσιμα ναρκωτικά δημόσια στη Γλασκώβη. Αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντιτίθεται στο σχέδιο, δεν προσπαθεί να το σταματήσει στη Σκωτία.

Τα ναρκωτικά

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία θα θέλουν να κάνουν ενέσεις ηρωίνης, κοκαΐνης, αναφέρουν οι αρχές.

Υπάρχουν δεκάδες άλλες αίθουσες κατανάλωσης ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο όπως στην Πορτογαλία. Αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, οι τεχνικές προκλήσεις και οι νόμοι κατά του καπνίσματος της Σκωτίας σημαίνουν ότι οι εγκαταστάσεις της Γλασκώβης δεν θα περιλαμβάνουν αίθουσα εισπνοής ναρκωτικών.

Η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Σκωτίας λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις πολιτικής για θέματα όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Η κυβέρνηση του Ουέστμινστερ όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει τέτοιες εγκαταστάσεις στην Αγγλία και την Ουαλία, επικαλούμενη ανησυχίες ότι συγχωρούν ή ενθαρρύνουν τη χρήση ναρκωτικών.