Ακούμε ξανά και ξανά για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς μεταναστών στα ελληνικά νησιά, τη Λέσβο και την Κω, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να συρρέουν καθημερινά αναζητώντας μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Ίσως κανείς μας δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακριβώς για τι μιλάμε αν δεν δει φωτογραφίες από την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και εικόνες από το εντελώς αλλόκοτο καλοκαίρι που ζουν φέτος τα ελληνικά νησιά.

Η Daily Mail επισημαίνει πως μόνο τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στη Λέσβο 5000 άνθρωποι, πολλοί αναγκάζονται να κοιμηθούν στο χώμα μέσα στα σκουπίδια χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, στέγη, τουαλέτες ή ιατρική φροντίδα.

Οι φωτογραφίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και αποτυπώνουν τις τραγικές συνθήκες υγιεινής και την ένδεια ορισμένων από τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατέληξαν μέσω της Μεσογείου στην Ελλάδα.

Στον ανεπίσημο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου έφτασαν έως και 2000 άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση είναι παρόμοια.

«Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται πάνω σε χαρτιά, οι καταυλισμοί δεν είναι καθαροί. Ο δήμος προσπαθεί να τους καθαρίσει αλλά είναι πολύ δύσκολο να συντηρεί τις εγκαταστάσεις και να καθαρίζει τα σκουπίδια, τις τουαλέτες και τα ντους», λέει η συντονίστρια της οργάνωσης στη Λέσβο. «Τον Ιούνιο έφτασαν στο νησί περίπου 15.000 άνθρωποι, είναι πολύ δύσκολο για τη Λέσβο να διαχειριστεί τόσο μεγάλους αριθμούς. Προέρχονται από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Όλοι αγωνίζονται και οι Αρχές προσπαθούν κάτι να κάνουν».

Την πρώτη ημέρα της άφιξής της στο νησί, βοήθησε μετανάστες που διένυαν 70 χιλιόμετρα με τα πόδια για να φτάσουν από τις παραλίες του βορρά στο κέντρο της Μυτιλήνης. «Ένας πατέρας μετέφερε τα παιδιά του μέσα σε ένα πλαστικό καφάσι που είχε δέσει με ένα σχοινί. Δεν μπορούσε πια να τα κουβαλήσει, ήταν εξαντλημένος», περιγράφει.

Στην Κω περίπου 700 άνθρωποι ζουν σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο που έχει χωρητικότητα 200 ανθρώπων. Πρόσφυγες κοιμούνται στο πάτωμα ενώ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα συχνά τους βοηθούν να αντιμετωπίσουν δερματοπάθειες που εμφανίζονται λόγω των κακών συνθηκών καθαριότητας.

 

lesmabf3 lesmabf4 lesmabf5 lesmabf6 lesmabf7 lesmabf8 lesmabf10 lesmabf11