Βρετανός τουρίστας πέρασε οκτώ ώρες οδηγώντας ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στη Ρόδο για να σώσει εγκλωβισμένες οικογένειες από την καταστροφική φωτιά. Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Τζόναθαν Λιούις από το Νόρφολκ έκανε διακοπές στη Ρόδο, όταν ξέσπασε η φωτιά και οι φλόγες άρχισαν να κατευθύνονται προς το παραλιακό χωριό όπου έμενε. Το Σάββατο, βλέποντας τον καπνό να πλησιάζει, αποφάσισε να αναλάβει δράση, με το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει.

«Κάποιοι έλεγαν “είναι μόνο λίγος καπνός” και να μην ανησυχούμε. Αλλά εγώ πίστευα ότι ήταν κάτι περισσότερο. Ούτως ή άλλως δεν είμαι φαν της ηλιοθεραπείας, οπότε σκέφτηκα να δω αν μπορούσα να βοηθήσω», εξήγησε μιλώντας στη Daily Mail.

«Οι άνθρωποι στέκονταν στη μέση του δρόμου, δίχως να έχουν ιδέα τι συνέβαινε. Ήταν σαν αποκάλυψη με ζόμπι», περιέγραψε ο Τζόναθαν Λιούις. Οδηγώντας, είδε beach bar που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες και οικογένειες να διαφεύγουν από ξενοδοχεία που καίγονταν ή είχαν γεμίσει καπνό, λόγω της φωτιάς στη Ρόδο.

«Δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιος επικεφαλής»

Ξεκίνησε παραλαμβάνοντας μια οικογένεια, την οποία μετέφερε σε ασφαλές σημείο. «Δεν υπήρχαν δωμάτια εκεί, αλλά υπήρχαν τηλέφωνα, ίντερνετ και ρεύμα. Είδα ανθρώπους να παίρνουν τις αποσκευές τους και να τις εγκαταλείπουν καθώς έτρεχαν προς την παραλία στην πλευρά που είχε πιάσει φωτιά», περιέγραψε.

Ένας Αυστριακός τουρίστας «ξέσπασε σε κλάματα» όταν τον παρέλαβε κοντά σε ένα σημείο όπου ένα τουριστικό σκάφος είχε πλησιάσει την ακτή, προκειμένου να μεταφέρει ανθρώπους σε ασφαλές σημείο.

«Μου είπε ότι είχε βάλει τη σύζυγο και τα παιδιά τους στο σκάφος καθώς το έβλεπε να εξαφανίζεται μέσα στον καπνό που υπήρχε στην επιφάνεια της θάλασσας», δήλωσε ο Τζόναθαν Λιούις.

Ο στρατός έφτασε δύο ώρες αφού είχε αναλάβει δράση, είπε ο Βρετανός, αλλά «δεν φαινόταν να υπάρχει κάποιος επικεφαλής». «Λεωφορεία σταματούσαν και έκαναν ουρά στον δρόμο όπου ήταν ο κόσμος, οπότε συνέχισα να πηγαίνω σε πάρκινγκ και να βάζω όσους περισσότερους μπορούσα στο αυτοκίνητο για να τους μεταφέρω και να γυρίσω», περιέγραψε.

Ο Βρετανός λέει πως έκανε έξι διαδρομές, από τις 12:00 έως τις 20:00. Ο ίδιος και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν σε άλλο, το μεσημέρι της Κυριακής, εξαιτίας της φωτιάς στη Ρόδο.

«Πέρασα την ημέρα μου σώζοντας οικογένειες από τις φωτιές. Δεν μου αρέσει η ηλιοθεραπεία, οπότε έκανα κάτι χρήσιμο. Ο στρατός έφτασε τελικά και πιστεύω πως όλοι απομακρύνθηκαν», έγραψε στα social media όπου ανάρτησε βίντεο από τη δράση του.