Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στα Δερβενοχώρια, ενώ δόθηκε εκκένωσης στους κατοίκους του χωριού Λεύκα, με τους αστυνομικούς να αρχίζουν να τους απομακρύνουν πόρτα-πόρτα, καθώς δεν έχει σταλεί μήνυμα από το 112.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ πρόκειται για μια αραιοκατοικημένη περιοχή που απέχει 5 χιλιόμετρα από την κοινότητα Στεφάνι. Εκεί βρίσκεται και μια Μονή στην οποία η φωτιά έφτασε αρκετά κοντά, ενώ απειλήθηκαν και σπίτια.

Έτσι, η απόφαση λήφθηκε, γιατί αν και περιορίστηκαν οι μικρές εστίες με τους ανέμους να κοπάζουν, υπάρχει νέο μέτωπο, στο οποίο επιχειρούν εναέρια μέσα. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετακινούνται συνεχώς.

Σημειώνεται, ότι η φωτιά καίει σε σημείο από το οποίο είχε ξεκινήσει και η μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας το 2016, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται και 34 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 6 οχήματα. Από αέρος συνεχείς είναι οι ρίψεις νερό.

Βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία

Την Παρασκευή φτάνει βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία ώστε να βοηθήσει στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων που συνεχίζουν να καίνε στη χώρα, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό.

Ύστερα από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτκής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται.

Ειδικότερα, όπως είπε, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα». Στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο. Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

Φωτιές σε Μάνδρα, Λουτράκι, Ρόδος

Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα της χώρας, περίπου στις 18:00 το απόγευμα είχε ως εξής:

Στο Λουτράκι: Η κατάσταση είναι πολύ καλή, η φωτιά έχει οριοθετηθεί, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες στην περιοχή της πυρκαγιάς, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

Στη Ρόδο: Το μέτωπο έχει ανοίξει αρκετά από Έμπωνα προς Σάλακο, όπου έγινε και η εκκένωση και κατεβαίνει νότια. Εκεί συνεχίζουν να επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρα επιχειρούν 3 τράκτορες, 1 Σινούκ, 1 M8, 2 Augusta Bell 214 και καταφθάνουν 2 CL-415, που ενισχύουν την προσπάθεια.

Ακόμα φτάνουν 2 οχήματα από Κω και 5 από Πειραιά για την υποβοήθηση του έργου της κατάσβεσης από το πρωί της Πέμπτης. Ο αέρας έχει πέσει, η εικόνα είναι βελτιωμένη και από την Πολιτική Προστασία εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία.

Στη Λακωνία: Το μέτωπο εντοπίζεται στο Λευκόχωμα, δίπλα στο παλιό αεροδρόμιο που επεκτάθηκε σε δασικό δίπλα σε μια μεγάλη ρεματιά, όπου επιχειρούσαν 2 PZL, ένα S-64 και ένα M8.

Στα Δερβενοχώρια: Η μεγαλύτερη επιχείρηση γίνεται στο χωριό Στεφάνι και ανατολικά προς τις παρυφές της Πάρνηθας όπου υπάρχει ένταση του φαινομένου και διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και έδαφος.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργά μέτωπα: από Στεφάνι προς Πράσινο, από Πάνακτο προς Οινόη (δυτικά- βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγία Σωτήρα, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν), όπως επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις δυνάμεις για την προστασία των οικισμών, από την Μανδρα προς Κιάφα, από την Μανδρα προς Καντήλι, από το Καντήλι προς Βλυχάδα, από Γοργοεπηκοο- Κιάφα προς Βλυχαδα και νοτιοανατολικά από Τιτάν προς ΕΥΔΑΠ και από Τιτάν προς Δερβενοχώρια.

Σε όλη την περίμετρο διεξάγονται συνδυασμένες επιχειρήσεις από έδαφος και αέρα ενώ γίνονται και χωματουργικές εργασίες, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό και στο βορειοδυτικό μέτωπο για να περιοριστεί η επέκταση της φωτιάς στους ορεινούς όγκους (συνολικά επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται σταδιακά από τα εναέρια που αποδεσμεύονται από Λουτρακι).