Με ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σημειώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών και ελέγχους του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οικογενειακό γιορτινό τραπέζι έξι ατόμων φέτος θα είναι φθηνότερο κατά 7,10% σε σχέση με πέρυσι και για να γίνει πιο κατανοητό το ποσοστό της μείωσης ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο χοιρινό η μείωση είναι μόνο 0,35 ευρώ στο κιλό, στο αρνί μόλις 0,55 ευρώ στο κιλό και στη γαλοπούλα η μείωση φτάνει το 1,09 ευρώ στο κιλό.

Για την Ε.Ε.Κ.Ε. η οριακή μείωση αυτή των τιμών δεν είναι ανάλογη της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων καταναλωτών και «δεν αρκεί για να ανακουφιστούν οι οικογένειες των χιλιάδων ανέργων, των εργαζομένων με ψαλιδισμένους μισθούς, μεροκάματα και δώρα Χριστουγέννων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των συνταξιούχων που μειώθηκε η σύνταξή τους. Γι’ αυτό και καλεί για μια ακόμα φορά τα αρμόδια κρατικά όργανα να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο κύκλωμα της αγοράς αγαθών πλατιάς κατανάλωσης, καθώς και στη συγκρότηση μηχανισμού με στόχο τους ουσιαστικούς – πραγματικούς ελέγχους στη διακίνηση προϊόντων».

Παράλληλα καλεί τους εγχώριους παραγωγούς να προχωρήσουν στη συγκρότηση δικτύων διάθεσης των προϊόντων τους άμεσα στους παραγωγούς χωρίς την κερδοσκοπική μεσολάβηση των ποικιλώνυμων μεσαζόντων.

Τέλος, καλεί τους καταναλωτές να επιλέγουν για τις αγορές τους εκείνα τα καταστήματα που παρέχουν εκπτώσεις στις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών καθώς και εκείνα που επιδεικνύουν την απαραίτητη εταιρική κοινωνική ευθύνη σεβόμενα τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους.

«Στις δύσκολες ώρες που περνάμε, κριτήριο στην επιλογή των προμηθευτών δεν πρέπει να είναι μόνο ο λόγος ποιότητας-τιμής των προϊόντων αλλά επίσης και η συνολικότερη καταναλωτική, εργασιακή, φοροδοτική και κοινωνική στάση των επιχειρήσεων» τονίζουν οι καταναλωτές.