«Πάρε όταν φτάσεις». Μία φράση που όλα τα παιδιά έχουν ακούσει από τους γονείς τους, μια φράση που μπορεί να άκουσαν πολλοί και από τους νέους που βρίσκονταν στο τρένο το βράδυ της περασμένης Τρίτης αλλά δεν έφτασαν ποτέ… Παιδιά από όλα σχολεία της χώρας τιμούν με το δικό τους τρόπο τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Χθες, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Πύλου προχώρησαν στη δική τους συμβολική διαμαρτυρία. Οι μαθητές εξέφρασαν την οργή τους για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα γράφοντας με τις τσάντες τους, στον προαύλιο χώρο των σχολείων τα συνθήματα «Στείλε όταν φτάσεις».

Πολλά σχολεία προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις ως κίνηση διαμαρτυρίας για την τραγωδία, ενώ πληθαίνουν οι εικόνες μαθητών με τις τσάντες τους σχηματίζουν την φράση «Πάρε όταν φτάσεις», «Τέμπη», «Ποτέ Ξανά». Στη Λάρισα, την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο σημείο της τραγωδίας, μαθητές του 2oυ ΕΠΑΛ στέκονται δίπλα ο ένας στον άλλον και σχηματίζουν με τα σώματά τους το σήμα του πένθους, εκφράζοντας τη θλίψη τους για την τραγωδία στα Τέμπη. Σε σχολεία σε Κρήτη και Ναύπακτο μαθητές προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις.

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν σήμερα το 4ο και το 9ο Γυμνάσιο καθώς επίσης το 1ο, 4ο και το 10 ΓΕΛ, στην πόλη του Ηρακλείου. Ακόμα, λόγω κατάληψης δεν λειτουργούν το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Τυμπακίου, το ΕΠΑΛ Μοιρών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγίων Δέκα και το ΓΕΛ της Αγίας Βαρβάρας. Υπό κατάληψη τελεί και το Γενικό Λύκειο Νέας Αλικαρνασσού, μαθητές του οποίου καλούν παράλληλα σε αιμοδοσία.

Συγχαρητήρια στα παιδιά του Γυμνασίου μας για την πρωτοβουλία

Posted by Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Προτύπου Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης on Thursday, March 2, 2023

Γυμνάσιο Πύλου #τεμπη

Posted by Marios-Rafail Bikos on Thursday, March 2, 2023

Συγκλονίζουν καθηγητές και μαθητές λυκείου του Ηρακλείου

Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το cretapost, οι μαθητές και οι καθηγητές του λυκείου πήγαν στο σχολείο και αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θανόντων προχώρησαν στην κατασκευή και ανάρτηση ενός πανό στο προαύλιο.

Στη συνέχεια οι καθηγητές έγραψαν ένα κείμενο με τίτλο «Το τρένο φεύγει στις 8, ταξίδι για το Χάρο».

Αναλυτικά το κείμενο:

Όταν περνάς τα Τέμπη, βλέπεις την όμορφη φύση, τα δώρα του Θεού στον άνθρωπο και ηρεμεί η ψυχή σου, γαληνεύεις.

Όταν περνάς τα Τέμπη, απολαμβάνεις την κοιλάδα, τα νερά, το πράσινο, ξέρεις τι σε συντροφεύει διασχίζοντάς τα.

Όταν περνάς τα Τέμπη, ανασαίνεις τη δροσιά, χαμογελάς.

Όταν περνάς τα Τέμπη, σκέφτεσαι ότι μάλλον ανάμεσα στις ράγες έχουν φυτρώσει μικρά μικρά πεισματάρικα λουλουδάκια. Αλλά εσύ προχωράς γιατί το τρένο προχωρά γρήγορα, για να σε φτάσει εκεί που θες.

Γιατί έτσι κάνουν τα τρένα.

Όταν περνάς τα Τέμπη, το τρένο το πολύ πολύ να σφυρίξει για να χαιρετήσει.

Γιατί πρέπει να συνεχίσει, να πάει κάπου, να σε πάει εκεί που θες, στον προορισμό σου, εκεί που σε περιμένουν. Γιατί δε σκέφτηκες ούτε μια στιγμή να πεις «πάμε κι όπου βγει». Κάποιος όμως το είπε αυτό για σένα. Την ώρα που δεν έπρεπε, δεν ταίριαζε, δεν σου ταίριαζε.

Και το τρένο δεν σε άφησε να βγεις. Και τα λουλουδάκια ανάμεσα στις ράγες πείσμωσαν περισσότερο.

Γιατί έτσι δεν πρέπει να κάνουν τα τρένα.

Ο Σύλλογος διδασκόντων, το βοηθητικό προσωπικό και οι μαθητές του 3ου Λυκείου Ηρακλείου βαθύτατα συγκλονισμένοι από την πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη εκφράζουν την απέραντη θλίψη τους για την απώλεια τόσων ανθρώπων και τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στους οικείους των θυμάτων αυτού του αδιανόητου και τραγικού συμβάντος.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δ. Θεοτοκόπουλος» θα πραγματοποιηθεί η σιωπηρή διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας στις 7 το απόγευμα.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αγωνία μας για τους συνανθρώπους μας που αγνοούνται και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς τους που τους αναζητούν και ευχόμαστε τη γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί τις συναδέλιφσσες και τους συναδέλφους στη σιωπηρή διαμαρτυρία σωματείων και φορέων της πόλης, που διοργανώνεται την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 19:00 μμ στην πλ. Ελευθερίας, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή για την ανείπωτη τραγωδία, με τον άδικο χαμό και τον τραυματισμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την απαξίωση του δημόσιου αγαθού των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, των ιδιωτικοποιήσεων, της απαξίωσης των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων που κατήγγειλαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εγκληματικές πολιτικές.

Πενθούμε τους νεκρούς μας- Απαιτούμε την αλήθεια