Η Μάρα Ζαχαρέα συγκινήθηκε μιλώντας με τον Ανδρέα Αλικανιώτη, τον νεαρό άνδρα που με ηρωική προσπάθεια έσωσε δέκα συνεπιβάτες του στο τρένο που συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

Η δημοσιογράφος φιλοξένησε τον 20χρονο Ανδρέα Αλικανιώτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, προκειμένου να περιγράψει τα όσα βίωσε στο μοιραίο Intercity. «Καλησπέρα, Ανδρέα μου. Αγόρι μου, δεν ξέρω τι να σου πω. Δεν ξέρω τι να σε ρωτήσω. Έχω και γω έναν γιο περίπου στη δική σου ηλικία. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που μιλάμε μαζί. Πες εσύ ό,τι θέλεις, ό,τι σου βγαίνει από την ψυχή σου. Σε ποιο βαγόνι ήσουν και τι πρόλαβες να συνειδητοποιήσεις», του είπε αρχικά.

«Ήμουν στο δεύτερο βαγόνι. Μιλούσα στο τηλέφωνο για το ποιος φίλος μου θα με παραλάβει για να με γυρίσει στο σπίτι, όταν έγινε το μπαμ. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου βρέθηκα να είμαι σε ένα αιωρούμενο βαγόνι, το οποίο το μόνο που το κάλυπτε ήταν φλόγα από γύρω και σπινθήρες. Αυτή η εικόνα με έχει στιγματίσει».

Το τελευταίο που θυμάται ο Ανδρέας είναι ότι καθόταν με άλλους τρεις συμφοιτητές του και βρέθηκαν να χτυπούν τους τοίχους δεξιά και αριστερά από τα τραντάγματα. Όπως περιέγραψε, το βαγόνι έγειρε προς τα αριστερά και υπήρχαν φλόγες. Από την άλλη πλευρά υπήρχε υψόμετρο, περίπου 3 – 4 μέτρων. «Ήταν το λεγόμενο μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» σχολίασε ο φοιτητής. 

Οι φοιτητές έσπασαν με μια βαλίτσα ένα τζάμι και στη συνέχεια έριξαν βαλίτσες  από το παράθυρο στο χωράφι, προκειμένου να προσγειωθούν πάνω σε αυτές. «Πείσαμε και όσους είχαν την υψοφοβία να πηδήξουμε από εκεί. Ήταν η μόνη λύση γιατί η πυρκαγιά ερχόταν κατά πάνω μας, ο αέρας φυσούσε κατά πάνω μας. Αυτό που με έσωσε ήταν η ψυχραιμία μου» περιέγραψε. 

«Δεν ήμουν μόνος μου σε όλο αυτό. Δεν ήμουν ο μόνος ήρωας, υπήρχαν κι άλλοι που δεν έχουν φανεί τα ονόματά τους. Από αυτούς ήταν και οι συμφοιτητές μου. Πρώτα ανέβηκαν και πήδηξαν από το παράθυρα οι βαριά τραυματίες και οι κοπέλες. Εγώ έφυγα από τους τελευταίους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είχα τη συνείδησή μου καθαρή. Από τις καμπίνες δεξιά και αριστερά , όποιον μπορούσα βοήθησα και έβγαλα» συνέχισε.

Ο Ανδρέας τραυματίστηκε στο γόνατο όταν πήδηξε από το τρένο, όμως σώθηκε και έσωσε κι άλλους συνανθρώπους του. Οι εικόνες που αντίκρυσε έξω από το τρένο ήταν σοκαριστικές. Άνδρες και γυναίκες ματωμένοι, εγκαυματίες, άλλοι είχαν τις αισθήσεις τους κι άλλοι όχι. «Προσπάθησα να τους κρατήσω συντροφιά μέχρι να έρθουν οι αρχές και τα φορεία» είπε.

«Πώς από ένα κλειδί εξαρτώνται δεκάδες ζωές ανθρώπων που δεν έχουν φταίξει πουθενά και αθώες ψυχές να φεύγουν έτσι. Με τρώει το άδικο. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να είμαι μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους και να νιώθω έως και ένοχα και πλεονέκτης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν» κατέληξε ο Ανδρέας Αλικανιώτης.

«Ανδρέα μου, θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία που είχαμε. Συγχαρητήρια σε εσένα, συγχαρητήρια και στους γονείς σου για τις αρχές και τις αξίες που σου έχουν δώσει και τον τρόπο που σε έχουν μεγαλώσει. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ» υπογράμμισε η Μάρα Ζαχαρέα, εμφανώς συγκινημένη στο κλείσιμο της συγκεκριμένης σύνδεσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR το βράδυ της Πέμπτης (2/3).