Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση έκδοσης 37χρονου Ρώσου αρμενικής καταγωγής, τον οποίο οι διωκτικές αρχές της Ρωσίας θεωρούν κορυφαίο στέλεχος εγκληματικών οργανώσεων. Η υπόθεσή του έγινε γνωστή όταν είχε προγραμματιστεί η μεταγωγή του από τις φυλακές Διαβατών στο εφετείο της Αθήνας. Χρειάστηκε να επέμβουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, για να απομακρύνουν ομοεθνείς του που προσπαθούσαν να τον κρύψουν μέσα στο κελί του, και γι’ αυτό απειλήθηκε εξέγερση.

Το όνομα του Νοραΐκ Ασογιάν ήταν την Πέμπτη για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα στο πινάκιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποκαλυφτεί πως το ίδιο δικαστήριο είχε δεχτεί να μετατρέψει την ποινή των πέντε μηνών φυλάκισης που θα εξέτιε για πλαστογραφία σε «κοινωφελή εργασία», με συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο να εξαφανιστεί. «Δεν θέλει να εκδοθεί στη Ρωσία, επειδή πιστεύει ότι εκεί θέλουν να τον σκοτώσουν, γι’ αυτό τον ζητούν τόσο επίμονα», υποστήριξε στο δικαστήριο η συνήγορός του.

Η αίτηση ανάκλησης της μετατροπής της ποινής του σε εργασία έγινε δεκτή παρά τις επισημάνσεις των συνηγόρων ότι η απόφαση δεν ήταν νομικά βάσιμη.

Ο 37χρονος συνελήφθη το 2007 επειδή είχε ελληνική ταυτότητα που εκδόθηκε με πλαστά πιστοποιητικά και έκτοτε παραμένει κρατούμενος μέχρι να εκτίσει την ποινή των πέντε μηνών που του επιβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο μεσοδιάστημα αποφασίστηκε να εκδοθεί στη Ρωσία ύστερα από αίτημα της ρωσικής δικαιοσύνης.

Πηγή: makthes.gr