Το βραβείο «Ελένη Σμαραγδή» στη μνήμη της συζύγου του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 15/7/2022 καθιέρωσε στην πρόσφατη απονομή της η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης. Το εν λόγω βραβείο θα απονέμεται σε διακεκριμένους ανθρώπους του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Το πρώτο βραβείο «Ελένη Σμαραγδή» απενεμήθη φέτος στον σπουδαίο και ιδιαίτερα σεμνό Έλληνα σκηνοθέτη του κινηματογράφου και του θεάτρου, τον πολυβραβευμένο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Δήμο Αβδελιώδη.

Το 1ο βραβείο «Ελένη Σμαραγδή» που απονεμήθηκε στον Δήμο Αβδελιώδη

Το βραβείο απένειμε ο πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σκηνοθέτης και σύζυγος της Ελένης Σμαραγδής, Γιάννης Σμαραγδής.

Συγκινημένος ο Γιάννης Σμαραγδής

«Με μεγάλη συγκίνηση, έχω την τιμή και τη χαρά να απονείμω το νεοιδρυθέν αυτό βραβείο που φέρει πλέον το όνομα Ελένη Σμαραγδή, το όνομα της γυναίκας μου. Φαντάζομαι είναι γνωστό ότι και εγώ είμαι δημιούργημα αυτής της γυναίκας» είπε ο Γιάννης Σμαραγδής κατά την απονομή.

Μετά την απονομή ο Δήμος Αβδελιώδης, ο περιφερειάρχης Αττικής και ο Γιάννης Σμαραγδής

«Είναι τιμή, επίσης, που αυτό το βραβείο το παίρνει ο καλύτερος εν ζωή Έλληνας σκηνοθέτης, ο Δήμος Αβδελιώδης. Ο οποίος εκτός του ότι είναι αδελφικός μου φίλος, ήταν πάρα πολύ αγαπημένος φίλος της απελθούσης Ελένης μου» τόνισε ο σκηνοθέτης.

Ελένη Σμαραγδή
Η Ελένη Σμαραγδή στην απονομή των κρατικών βραβείων για την ταινία EL GRECO μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας

«Πριν αποδώσω το βραβείο, θέλω προηγουμένως να σας πω τι άνθρωπος είναι ο Δημήτρης Μουζακίτης, Πρόεδρος της Ακαδημίας Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, που μας έκανε την τιμή να ονομάσει το βραβείο κινηματογράφου με το όνομα της Ελένης Σμαραγδή. Για να δείτε τι πραγματικά είναι αυτός ο άνθρωπος, επιτρέψτε μου να σας αφηγηθώ ένα πραγματικό περιστατικό.

Είχαμε πάει στην Κέρκυρα για την ταινία μας Καποδίστριας που όλοι βοηθάμε να γίνει γιατί είναι εθνική υπόθεση, είναι όπλο αυτή η ταινία. Έβρεχε όταν επιστρέφαμε και πήγα και του πήρα μια τυρόπιτα. Όπως μου έπιασε το χέρι, σαν να έλαμψε κάτι μέσα του και μου είπε ”ξέρω ποια θα είναι η επόμενή σου ταινία”. Σήμερα, λοιπόν, όπως ακούσατε το δήλωσε δημοσίως. Είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα και πώς τα έκλεψε ο Έλγιν. Πού το ήξερε ότι είναι το επόμενο μου έργο; Γιατί είναι! Μόνο η γυναίκα μου το ήξερε αυτό» επεσήμανε ο σκηνοθέτης.

Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Δημήτρης Μουζακίτης
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Δημήτρης Μουζακίτης

Στην απονομή του βραβείου «Ελένη Σμαραγδή» παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, τον οποίο χαιρέτησε ο σκηνοθέτης πριν δώσει το βραβείο στον Δήμο Αβδελιώδη λέγοντας: «Πριν αφήσω το βήμα για να δώσουμε στον αδερφό Δήμο το βραβείο, αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη, χαίρομαι πολύ που είσαι εδώ».

Πατούλης Σμαραγδής
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής

Στους Δελφούς

Στους Δελφούς «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» θα πραγματοποιήσουν την 3η Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Φωκίδας, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 10.00.

Σε αυτή θα συμμετέχει ο Γιάννης Σμαραγδής ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής του Μάνατζμεντ και διευθυντής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων για στελέχη και Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης διακεκριμένοι στο επαγγελματικό τους πεδίο ομιλητές θα εμπνεύσουν τους μαθητές αναδεικνύοντας νέους δρόμους και προοπτικές για το επαγγελματικό τους μέλλον:

  • Η κ. Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια, Ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών,
  • Ο κ. Αριστείδης Τζονευράκης, Eλληνοράπτης, κεντητής,
  • Η κ. Δήμητρα Σπηλιοπούλου, βιολόγος, παραγωγός βιολογικού ελαιολάδου, και
  • Ο κ. Χρήστος Νυφλής, επιχειρηματίας στο χώρο της ένδυσης
  • Και ο κ. Γιάννης Σμαραγδής, σκηνοθέτης, που θα κάνει και την αποφώνηση. Στην περσινή εκδήλωση ο αντίστοιχος ομιλητής και αποφωνητής ήταν ο Διονύσης Σαββόπουλος.

«Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της και τον μεστό της λόγο η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, Επίτιμη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών».

Συντονιστής της Ημερίδας είναι ο κ. Νίκος Α. Κούκης, Φιλόλογος-Ιστορικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου.