Τη νέα ταινία του που φέρει τον «Καποδίστριας» και πρόκειται για μία μυθιστορηματική βιογραφία για τον μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό, τον Ιωάννη Καποδίστρια ετοιμάζει ο Γιάννης Σμαραγδής. Τα γυρίσματά της πολυαναμενόμενης νέας δημιουργίας του σκηνοθέτη αναμένονται να ξεκινήσουν το 2022 ενώ ο ίδιος ελπίζει πως θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

Λίγα 24ωρα μετά την ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια» που αποτελεί τον προπομπό της ταινίας που ετοιμάζει ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε στο Newsbeast.

Αναλύοντας τα όσα θα δούμε στην ταινία «Καποδίστριας» ο σκηνοθέτης εξηγεί πως στόχος του είναι μετά την προβολή της ο Ιωάννης Καποδίστριας «να πάρει τη θέση που του αξίζει στις ψυχές των σημερινών αλλά και των μελλοντικών Ελλήνων και όχι μόνο».

– Μπορείτε να μας πείτε πού ακριβώς βρίσκεται η ταινία Καποδίστριας;

Η ταινία είναι σχεδιασμένη να αρχίσουν τα γυρίσματα τον Μάρτιο του 2022 με την ελπίδα να είναι έτοιμη για προβολή το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Για να είναι αντάξια του μεγέθους του Ιωάννη Καποδίστρια θα πρέπει να γίνουν γυρίσματα στα παλάτια της Ρωσίας όπου διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, στην Αυστρία όπου έδωσε την μεγάλη μάχη με τον ορκισμένο αντίπαλό του Καγκελάριο Μέτερνιχ, καθώς και στην Ελβετία όπου η χώρα όπως είναι σήμερα είναι δημιούργημα της μεγαλοφυΐας του Καποδίστρια… Σε όλους αυτούς τους χώρους, θα γίνουν βεβαίως γυρίσματα. Στον ρόλο του Καποδίστρια θα πρωταγωνιστήσει ο Μιχάλης Σαράντης που πιστεύω ότι σε αυτόν τον ρόλο θα καταπλήξει. Θα συμμετάσχουν, επίσης, εκτός Ελλήνων ηθοποιών, Ρώσοι, Ελβετοί, Γάλλοι και Άγγλοι.

Μιχάλης Σαράντης, Ντένης Μακρής, Κωνσταντινος Μπιμπής - Φωτό Γιώργος Καπλανίδης
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Μιχάλης Σαράντης, Ντένης Μακρής και Κωνσταντινος Μπιμπής (φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης)

– Η ταινία σας Καζαντζάκης, που θριάμβευσε στο εξωτερικό και αγαπήθηκε από το κοινό, βρήκε πολλά εμπόδια αλλά και σκληρές επιθέσεις. Τώρα, τι συμβαίνει με τον Καποδίστρια;

Καλύτερα να σας πω τι θα συνέβαινε αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση αλλά η προηγούμενη κατάσταση, η οποία σε μεγάλο βαθμό κυριαρχούνταν από αρνητικά συναισθήματα για τον Καποδίστρια. Γιατί ήταν και είναι ακόλουθοι αυτού που πρέσβευαν αρκετοί υποστηρικτές αλλότριων ιδεολογιών, αλλά και ο Άρης Βελουχιώτης που έλεγε: «Ο Καποδίστριας είναι ο πρώτος καταστροφέας της Ελλάδας» και ότι «από την ανασύσταση του Ελληνικού Κράτους αυτός άρχισε την καταστροφή της χώρας». Αντιθέτως, ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημόσια καταθέσει εδώ και χρόνια τον θαυμασμό του για τον Ιωάννη Καποδίστρια «για την προσπάθεια που έκανε να συμμαζέψει την Ελλάδα από την επομένη της άφιξής του, η οποία νομίζω πως και σήμερα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη». Η διαφορά είναι ιλιγγιώδης… Είναι διαφορά φωτός και σκότους!

Γιάννης Σμαραγδής - Φωτό Γιώργος Καπλανίδης
Ο Γιάννης Σμαραγδής (Φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης)

– Αυτό σημαίνει ότι η ταινία με την παρούσα κυβέρνηση έχει την στήριξη που θα θέλατε;

Όπως θα θυμάστε, πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε: «Σε έναν κόσμο που αλλάζει, μια αξία παραμένει ακλόνητη, ο πατριωτισμός». Αυτόν υπηρέτησε ο ίδιος ο Καποδίστριας, αυτόν θα υπηρετήσει και η ταινία Καποδρίστριας. Τον άδολο και αμόλευτο πατριωτισμό. Τι άλλο καλύτερο θα περίμενε να ακούσει ένας σκηνοθέτης από τον Κυβερνήτης της χώρας (είμαι ευγνώμων γι’ αυτό) που θέλει να βάλει σε κίνηση τον Μέγα Πατριώτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Και τι θα δούμε στην ταινία Καποδίστριας;

Στην ταινία ελπίζω να δείτε τη διαδρομή της ψυχής του Καποδίστρια τη κόκκινη κλωστή της προαποφασισμένης γενναίας θυσίας του. Επίσης ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι μετά την ταινία όλοι μας θα κατανοήσουμε γιατί ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άνθρωπος της Ορθόδοξης Πίστης, και της Αγάπης, αυτός ο Μεγάλος Πατριώτης, θα πάρει τη θέση που του αξίζει στις ψυχές των σημερινών αλλά και των μελλοντικών Ελλήνων και όχι μόνο… Γιατί πιστεύω ότι ο Καποδίστριας, ο «έχων ροπή προς το καλό» θα είναι θετικό πρότυπο για μέλλον των ανθρώπων.
Και τούτο διότι αν όλοι οι άνθρωποι ή στην πλειοψηφία τους, στους μέλλοντες καιρούς θα έχουν «ροπή προς το καλό», όπως ο Καποδίστριας, ο πλανητικός πολιτισμός θα αναβαθμιστεί!

Μιχάλης Σαράντης- Φωτό Γιώργος Καπλανίδης
Ο Μιχάλης Σαράντης ο οποίος θα υποδυθεί τον Ιωάννη Καποδίστρια (φωτογραφία: Γιώργος Καπλανίδης)