Από την Καθαρά Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο, διανύουμε μία από τις σημαντικότερες περιόδους της εκκλησιαστικής και λαογραφικής μας παράδοσης. Ο λόγος για τη Σαρακοστή, μία περίοδο νηστείας, που διαρκεί 48 ημέρες. Για πολλούς, είναι μία ευκαιρία φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού από τα ζωικά προϊόντα, που τόσο έντονα καταναλώνουμε όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Και αν σε πρώτη ανάγνωση, 48 ημέρες χωρίς κρέας, τυρί και γάλα μπορεί να φανεί απελπιστικά άνοστη σε κάποιους. Σύντομα, θα διαπιστώσουν ότι η ελληνική κουζίνα είναι τόσο πλούσια και νόστιμη, που η Σαρακοστή μπορεί να αποτελέσει μία περίοδος μοναδικής γαστρονομικής απόλαυσης.

Ποτήρια Ρακής και Ορεκτικών

Η έμφαση στα σαρακοστιανά τραπέζια δίνεται στη γεύση. Όχι ότι δε χορταίνει κανείς κάνοντας νηστεία, απλώς η ουσία εδώ είναι άλλη. Το σαρακοστιανό τραπέζι είναι κάτι σαν ιεροτελεστία, όπου ένα τραπέζωμα μπορεί να κρατήσει ώρες. Εδώ συνήθως δε λέμε ότι τρώμε αλλά ότι “τσιμπάμε” ή καλύτερα ότι γευματίζουμε, αφού το τραπέζι αποτελείται περισσότερο από μικρά πιατάκια με μεζέδες, που έρχονται σιγά σιγά στο τραπέζι και αναπληρώνονται συχνά.

Όλα τα καλά του βυθού, όπως το καλαμαράκι, τα μύδια και το χταπόδι, σαλάτες ή αλοιφές (ανάλογα την εντοπιότητα του καθενός), όπως ή ταραμοσαλάτα και η μελιτζανοσαλάτα αλλά και πιάτα, που δεν τα βλέπουμε συχνά εκτός Σαρακοστής όπως τα σαρμαδάκια, το τουρσί και ο χαλβάς αποτελούν κάποιες από τις κορυφαίες επιλογές των ημερών.

Ο συνδυασμός των σαρακοστιανών μεζέδων στο τραπέζι δημιουργεί μία πανδαισία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων, που εξάπτουν όλες τις αισθήσεις μας. Ωστόσο, δεν αναφέραμε ακόμη τον πρωταγωνιστή του τραπεζιού, εκείνον που χάρης στο πλούσιο άρωμα του και την απαλή επίγευση του, δένει αρμονικά όλες τις υπάρχουσες μυρωδιές και απογειώνει τη γεύση των μεζέδων και το κέφι της παρέας.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, με το έντονο άρωμα, τη γλυκάδα του και τη ζεστή αίσθηση του αλκοόλ στο στόμα, συνδυάζεται εξαιρετικά με όλες τις σαρακοστιανές νοστιμιές με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται στον πρωταγωνιστή του τραπεζιού. Οι μεζέδες πάνε και έρχονται και το ούζο παραμένει πάντα στο τραπέζι. Τα λεπτά περνούν και κάθε γουλιά τονώνει τη διάθεση μας, εξυψώνει ακόμη περισσότερο τη γεύση του φαγητού και φέρνει στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις.

Γλυκόπιοτο και σπιρτόζικο, αρωματικό και φίνο, δροσερό και παρεΐστικο, με την πρώτη γουλιά το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου μας ταξιδεύει στην ελληνική παράδοση και δυναμώνει το μυστικιστικό κλίμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες. Η σύνδεση του με το εορταστικό κλίμα και τη Σαρακοστή έχει μετατρέψει και το ίδιο σε έθιμο των ημερών με αποτέλεσμα να μην λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι και καμία ανέμελη στιγμή.

Το Πάσχα αποτελεί τις πρώτες μεγάλες διακοπές του έτους, μας προσφέρει ψυχική ανάταση και αποτελεί αφορμή να αφήσουμε πίσω δυσάρεστες καταστάσεις και να απολαύσουμε την παρέα των αγαπημένων μας. Για να ενισχύσουμε αυτή την ιδέα, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε την παράδοση και να απολαύσουμε νόστιμα σαρακοστιανά με την παρέα και το ούζο Πλωμαρίου.