Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό που τίθενται σε ισχύ σε δυο φάσεις, από σήμερα 24 Δεκεμβρίου αλλά και από τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες Πέμπτη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Από σήμερα 24 Δεκεμβρίου τα μέτρα που είναι σε ισχύ για τον περιορισμό της διασποράς του ιού αφορούν τη χρήση μάσκας παντού τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, την απαγόρευση των δημοσίων εκδηλώσεων και το υποχρεωτικό τεστ σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα.

Πού φοράμε μάσκες

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη παντού, ενώ όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Χριστουγεννιάτικη μάσκα πάνω σε δέντρο

Τι ισχύει σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς

Πέρα από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή οι ενισχυμένες μάσκες, τύπου ΚΝ95.

Μάσκες σε γυμναστήρια, μπαρ και εστιατόρια

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους κλειστούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο η χρήση μάσκας συστήνεται ακόμα και στα γυμναστήρια, στα μπαρ και τα εστιατόρια όταν κάποιος εισέρχεται ή κινείται στον χώρο. Η μάσκα δεν χρησιμοποιείται μόνο όταν κάποιος καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Τι άλλο θα ισχύει από σήμερα

  • Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Δεν θα γίνει καμία δημόσια εκδήλωση από τους δήμους. Όσον αφορά στα θεματικά πάρκα αυτά θα λειτουργούν κανονικά με όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται
  • Οι ταξιδιώτες που μπαίνουν στην Ελλάδα εκτός από το PCR ή rapid test 72 ωρών που υποχρεούνται να προσκομίζουν, γίνεται ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και 4η μέρα από την άφιξή τους
  • Ισχυρή σύσταση πριν αλλά και μετά από κάθε κοινωνική εκδήλωση τις μέρες των γιορτών, ειδικά στους νέους, να κάνουν τεστ.