Μεταξύ των νέων μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί για τον περιορισμό της μετάλλαξης Όμικρον, είναι και η χρήση της μάσκας αυξημένης προστασίας, ΚΝ95 σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τι διαφορετικό έχει αυτή η μάσκα από την απλή ή τη χειρουργική όμως και γιατί προτείνεται η χρήση της; Πρόκειται για μάσκα με πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη μάσκα φέρει ρυθμιζόμενο έλασμα στην περιοχή της μύτης, ώστε να κάνει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία.

Πόσο κοστίζει

Το κόστος της μάσκας KN95 ξεκινάει ενδεικτικά από 0,14 ευρώ σε ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ η χειρουργική μάσκα μπορεί κάποιος να τη βρει με 0,06 ευρώ την κάθε μία, ανάλογα με τη συσκευασία.

Μάσκα παντού και «φρένο» στις ανοιχτές εκδηλώσεις – Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών για τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν την άμεση λήψης τους, ενώ ζητούν και επιπλέον περιορισμούς από το 2022.

Η Επιτροπή των Ειδικών αποφάσισε, λοιπόν, σήμερα (22/12) να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων τα οποία είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους 
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ-95 σε σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ματαίωση όλων των μαζικών εκδηλώσεων όπως συναυλίες, φεστιβάλ και εορταστικές εκδηλώσεις
  • Υποχρεωτική υποβολή σε rapid τεστ όσων ταξιδιωτών έρχονται στην Ελλάδα την 2η αλλά και την 4η ημέρα

Οι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκαν πακέτο μέτρων τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή αν χρειαστεί στις αρχές του 2022 και περιλαμβάνουν: 

  • Περιορισμό ωραρίου σε διασκέδαση και εστίαση
  • Λιγότερο αριθμό ατόμων σε κλειστούς χώρους