Η δολοφονία της 48χρονης Νεκταρίας, η οποία μαχαιρώθηκε 16 φορές από τον πρώην σύζυγό της στην Ιεράπετρα της Κρήτης, στρέφει με ακόμα πιο επιτακτικό τρόπο τη συζήτηση στο θέμα της δημιουργίας ενός προστατευτικού πλαισίου απέναντι στις γυναίκες που δολοφονούνται από συζύγους ή συντρόφους τους, θέμα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Τα παιδιά της θανούσας είναι συγκλονισμένα και βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση» λέει στο Newsbeast ο δικηγόρος των τεσσάρων παιδιών της Νεκταρίας, Απόστολος Λύτρας και συμπληρώνει: «Αυτό που επιθυμούν είναι να σεβαστούν όλοι το πένθος τους. Θα δηλώσουμε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας και σκοπός μας είναι να διαφωτιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκε το ειδεχθές αυτό  έγκλημα».

Αυτή τη στιγμή, τα παιδιά της δολοφονημένης γυναίκας διαμένουν σε συγγενή της οικογένειας. Σύμφωνα με τον κο Λύτρα η κακοποιητική συμπεριφορά του δολοφόνου της Νεκταρίας υφίστατο εδώ και χρόνια. Μάλιστα, πριν από τέσσερα χρόνια, η κόρη του δολοφόνου είχε κάνει καταγγελία στον πατέρα της στην αστυνομία γιατί την είχε χτυπήσει.

Η γυναίκα που δολοφονήθηκε στην Ιεράπετρα από τον εν διαστάσει σύζυγό της

Όπως μάλιστα δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Αλήθεις με τη Ζήνα» επιστήθια φίλη της Νεκταρίας: «Τον θεωρούσε ικανό να την σκοτώσει. Την απειλούσε πως θα την σκοτώσει και μετά θα σκοτωθεί. Είχε δεχτεί λεκτική βία. Φοβόταν για τη ζωή της. Ήθελε να πάει σπίτι για να πάρει τα ρούχα της και φοβόταν. Της είπα να μην πάει στο σπίτι».

«Κοινός παρονομαστής το στοιχείο της έμφυλης ιδιότητας στις γυναίκες που δολοφονούνται»

Ο κος Λύτρας, ο οποίος είναι και ο δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, πρωταγωνίστριας σε άλλη μια περίπτωση στην οποία αναδείχθηκε το κομμάτι της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι στα θύματα δολοφονικών επιθέσεων, στέκεται στο κομμάτι της έμφυλης ιδιότητας της Νεκταρίας. Ο ίδιος τονίζει πως οι δολοφονίες γυναικών είναι πια μια κατάσταση που έχει πάρει διαστάσεις και η οποία ενέχει πολλά άλυτα προβλήματα.

Όπως σημειώνει: «Μόνο τον τελευταίο χρόνο 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν είτε από τον σύντροφο είτε τον σύζυγο τους. Δεν είναι δυνατόν να παραγνωρίσουμε τις ομοιότητες που παρουσιάζουν οι ανθρωποκτονίες αυτές και τον κοινό παρονομαστή που είναι η έμφυλη ιδιότητα του θύματος και η σχέση με τον θύτη».

Ο ίδιος μάλιστα συμπληρώνει πως παρά την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, αυτό δεν αρκεί, όταν δεν υφίσταται επαρκής κοινωνική προστασία των γυναικών αυτών και δομές που να μπορούν να τις υποστηρίξουν.

Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα – Λύτρας: Ο δράστης είχε προσχεδιάσει το έγκλημα

«Για να μπορούν οι γυναίκες να σπάσουν τον κύκλο της κακοποίησης πρέπει να υποστηρίζονται κοινωνικά, ψυχολογικά αλλά και οικονομικά για να έχουν εκείνες αλλά και η οικογένεια τους αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς φόβο» λέει ο κος Λύτρας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι ρίζες του προβλήματος πηγαίνουν ακόμα πιο βαθιά.

«Θα πρέπει να σταθούμε σαν κοινωνία και στην παιδεία και στις αξίες που μεταλαμπαδεύονται στους άνδρες ώστε να πάψουν να γαλουχούνται άνδρες που αντιμετωπίζουν την γυναίκα σαν κτήμα τους, σαν αντικείμενο και σαν ον υποδεέστερο», καταλήγει ο κος Λύτρας.

Υπενθυμίζεται ότι το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε σε οικισμό της πόλης της Ιεράπετρας όταν μετά από άγριο καβγά ανάμεσα στο ζευγάρι, ο άντρας ηλικίας 54 χρονών με πολλαπλές μαχαιριές, δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του.

Το περιστατικό έγινε σε εξωτερικό χώρο ενοικιαζόμενων δωματίων όπου έμενε προσωρινά η γυναίκα. Όταν ο 54χρονος συναντήθηκε με την πρώην γυναίκα του, της επιτέθηκε με σφοδρότητα ρίχνοντας την κάτω αρχικά με μια μοτοσυκλέτα και στη συνέχεια, με πολλαπλές μαχαιριές, σκοτώνοντας την ακαριαία.