Να κυλήσει ο χρόνος περιμένουν οι κάτοικοι και οι αρχές στον Έβρο ώστε να απομακρυνθούν τα νερά από κατοικημένες περιοχές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάστασή τους -όπου είναι εφικτό- προκειμένου να επιστρέψει και πάλι η ζωή στους καθημερινούς της ρυθμούς.

Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον Έβρο προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο εμφάνισης παγετού στις πλημμυρισμένες εκτάσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι ολόκληρος ο μηχανισμός συνεχίζει να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός παρά τη μικρή βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Σημείωσε δε, ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα αρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, με γραπτή δήλωσή του, κάνει έναν απολογισμό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Ο κ. Παυλίδης επισημαίνει -μεταξύ άλλων- σοβαρές παραλείψεις δεκαετιών, οι οποίες -όπως τονίζει- οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Υπογραμμίζει δε, την άμεση ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση προκειμένου να γίνουν ολοκληρωμένα όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να οχυρωθεί η περιοχή από τη μανία του καιρού.

Σε ανάλογο ύφος, ο κ. Πέτροβιτς, σε παλαιότερη δήλωσή του είχε αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν, σε άλλες χώρες τα ποτάμια να είναι στοιχείο ανάπτυξης και ευημερίας και στον Έβρο να είναι σχεδόν κατάρα, καθώς, λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένων υποδομών, καταστρέφονται περιουσίες και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.