Για το πόσο βαριά νοσούν από κορονοϊό τα παιδιά αλλά και τα συμπτώματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους νοσήσαντες ακόμα και μετά από έναν χρόνο μίλησε η καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων, η κυρία Ψαλτοπούλου, υπογράμμισε ότι δεν είναι θέμα μόνο διασποράς αλλά και προστασίας της υγείας τους, καθώς δεν αποκλείεται και οι ίδιο να νοσήσουν βαριά.  «Η μετάλλαξη Delta έδειξε ότι χτυπάει πάρα πολύ τους νέους» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Είδαμε τη συρροή κρουσμάτων και σε κατασκηνώσεις φέτος και σε κέντρα διασκέδασης με νέους. Είδαμε πόσο εύκολα μεταδιδόταν σε εξωτερικούς χώρους, επομένως ακόμα περισσότερο το περιμένουμε στους εσωτερικούς χώρους όπως τα σχολεία» επισήμανε.

 «Τα παιδιά και οι έφηβοι σε σχέση με τους ενήλικες είναι πιθανό να το περάσουν πιο ελαφριά. Μπορεί όμως να μην το περάσουν και καθόλου ελαφριά. Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που έχουν διασωληνωθεί, και ακόμα και παιδιά που έχουν πεθάνει στη χώρα μας» τόνισε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Ψαλτοπούλου: Ποια συμπτώματα επιμένουν μετά από καιρό

Σχολιάζοντας πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», η καθηγήτρια σημείωσε ότι υπάρχουν συμπτώματα της COVID-19 που μπορεί να επιμένουν ακόμα και ένα χρόνο μετά τη νόσηση. Εξήγησε δε ότι οι έρευνες αναφέρονται σε χρονικό διάστημα ενός έτους καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγαλύτερο.

Όπως είπε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, όσοι πέρασαν κορονοϊό μπορεί να συνεχίσουν να αισθάνονται κόπωση και γενική αδυναμία. Συνηθισμένα είναι επίσης και τα συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα όπως βήχας και δύσπνοια, ενώ – ειδικά σε γυναίκες – μπορεί να υπάρχουν και ψυχολογικές επιπτώσεις όπως άγχος και κατάθλιψη. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ παρουσιάζονται και ορμονολογικες και καρδιολογικές επιπτώσεις. «Μετά το έτος τα συμπτώματα αυτά βελτιώνονται και το 90% μπορεί να γυρίσει κανονικά στη δουλειά του», σημειώνει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.