Διευκρινίσεις αναφορικά με την από αέρος επίθεση που δέχτηκε το δεξαμενόπλοιο «Araevo» στο λιμάνι της Ντέρνα στη Λιβύη δίνει η διαχειρίστρια εταιρεία Aegean Shipping Enterprises Co., διαψεύδοντας παράλληλα αναφορές «περί δήθεν άρνησης και μη συμμόρφωσης του πλοίου σε διαταγές να σταματήσει μόλις προσεγγίσει τον λιμένα της Derna για να επιβεβαιωθεί το φορτίο του».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας:

  1. Το πλοίο ήταν ναυλωμένο από την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Λιβύης NATIONAL OIL CORPORATION OF LIBYA τα τελευταία 10 έτη για τη μεταφορά πετρελαιοειδών προϊόντων εντός λιμένων της Λιβυκής Επικράτειας.
  2. Η συνεχής και αδιάλειπτη απασχόληση του πλοίου εκ μέρους της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαιοειδών ήταν απολύτως γνωστή σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, τοπικές και Εθνικές. Τούτο επιβεβαιώνεται και με σημερινές ρητές δηλώσεις της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαιοειδών της Λιβύης που έχουν καταχωρηθεί στον διεθνή τύπο.
  3. Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδεται «αναφορά» που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα περί δήθεν άρνησης και μη συμμόρφωσης του πλοίου σε διαταγές να σταματήσει μόλις προσεγγίσει τον Λιμένα της Derna για να επιβεβαιωθεί το φορτίο του.
  4. Το πλοίο είχε καταπλεύσει στο λιμένα της Derna από την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18.00 μμ (δηλαδή 2 ημέρες πριν το συμβάν) και είχε ποντίσει την άγκυρά του αναμένοντας τον πλοηγό για να μετακινηθεί και προσδεθεί στην προβλήτα εκφόρτωσης εντός του λιμένος για την εκφόρτωση φορτίου μαζούτ για τον εφοδιασμό του τοπικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω φορτίο είχε φορτωθεί την 1 Ιανουαρίου 2015 από τα Κρατικά Διυλιστήρια στο λιμένα Marsa El Brega. Το πλοίο ουδέποτε έλαβε ή ενημερώθηκε για οποιοδήποτε αίτημα έρευνας ή άλλη συναφή διαταγή.
  5. Η εταιρεία, μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, προχώρησε σε άμεση ενημέρωση όλων των αρμόδιων Αρχών και φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Ναυτιλίας, Υπουργείου Εξωτερικών και των αρμόδιων Διπλωματικών Αρχών.
  6. Η από αέρος επίθεση κατά του πλοίου ήταν μία βάναυσα εγκληματική και απρόκλητη ενέργεια με τραγικό επακόλουθο την απώλεια δύο αθώων νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δύο.
  7. Η εταιρεία συμπαρίσταται αμέριστα στις οικογένειες των θυμάτων και θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό, την δικαστική δίωξη και τιμωρία των υπαιτίων του διαπραχθέντος εγκλήματος.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.