Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική πραγματοποίησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής.

Στη Λαυρεωτική η φωτιά είναι οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός περιμέτρου, ενώ ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο.

«Στα Βίλια η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αντιμετωπίσαμε πολλές αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο» ανέφερε ο υπουργός.

Αναφορικά με τη συμμετοχή εναέριων μέσων, είπε πως στο Λαύριο χθες επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα και στα Βίλια 21.

Αναφέρθηκε ακόμα στον λόγο που το Beriev δεν πέταξε στις χθεσινές πυρκαγιές, σημειώνοντας πως λόγω συμπλήρωσης ωρών πτήσεων βρίσκεται σε προγραμματισμένη συντήρηση από 13 Αυγούστου, η οποία έγινε πιο ενδελεχής λόγω του ατυχήματος στην Τουρκία.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι οι συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Εχθές κληθήκαμε να διαχειριστούμε 2 μεγάλες πυρκαγιές στη Λαυρεωτική και στα Βίλια.

• Στη Λαυρεωτική, η πυρκαγιά είναι πλέον οριοθετημένη με μικρές ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου της, γι αυτό οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές ενώ μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 8 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μαζί με τα 2 Ilyushin Il-76 κυρίως για τη διασφάλιση της περιμέτρου της.

• Στα Βίλια η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Σήμερα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας αντιμετωπίσαμε αρκετές αναζωπυρώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των τροφίμων από το γηροκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ». Στις 06:20 τα ξημερώματα, ενημερώθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 οι κάτοικοι των οικισμών Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Άγιος Σωτήρας, προκειμένου να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση. Παραμένουν ισχυρές οι δυνάμεις και σήμερα επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Μαζί μας στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία. Μετά την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δευκαλίων ο Ελληνικός Στρατός παρέχει συνδρομή με 40 στελέχη ως πεζοπόρο τμήμα αλλά και με χωματουργικά μηχανήματα.

Μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν περιοδικά 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων του Beriev-200 αλλά και των 2 Ilyushin Il-76».