Ισχυρή σύσταση στους πολίτες απεύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων να πραγματοποιούν self test κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές στα νησιά αλλά και κατά τις χερσαίες μετακινήσεις τους.

Ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test για τις χερσαίες μετακινήσεις απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες απαιτούνται:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
  • Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
  • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
  • Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
  • Οι επιβάτες λοιπόν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.
  • Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

«Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Υπάρχει ισχυρότατη σύσταση να γίνονται self test», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

Α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα

Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

Τέλος υπενθύμισε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η διεξαγωγή rapid test κατά την επιστροφή των πολιτών από τις καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά, έπειτα από σχετική ερώτηση και άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ενώ τόνισε ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοινώσιμη απόφαση.

Ο λόγος που ο κ. Χαρδαλιάς δέχθηκε την συγκεκριμένη ερώτηση έγκειται στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης έπειτα από την «έκρηξη» των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Επιστροφή από τα νησιά με αρνητικό rapid test

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις δυο τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους λοιμωξιολόγους και γι’ αυτό το λόγο το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρχε η σχετική τους εισήγηση στην Κυβέρνηση η επιστροφή από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα να γίνεται με rapid test, ενώ η πληρότητα στα γήπεδα δεν θα ξεπερνάει το 80% και θα αφορά μόνο εμβολιασμένους.

Συγκεκριμένα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θέλει να αυστηροποιηθεί η επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά λόγω των κορονοπάρτι και της επικίνδυνης μετάλλαξης Delta.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Υποχρεωτικά η μάσκα σε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς με συγχρωτισμό

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως η επιτροπή των ειδικών συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

«Έτσι, η επιτροπή προτείνει στην κυβέρνηση όσοι γυρίζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις νησιωτικές περιοχές να επιδεικνύουν στις αρχές αρνητικό rapid test. Ειδική αναφορά γίνεται και για τους εργαζόμενους στις μεταφορές που δεν έχουν εμβολιαστεί με σύσταση για rapid test σε εβδομαδιαία βάση» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Συστήνουμε υποχρεωτικά τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά και ανοιχτούς με συγχρωτισμό. Συγκεκριμένα η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας, σε καταστήματα, σε εκκλησίες και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μπορούμε να μη φοράμε μάσκα όταν περπατάμε με φίλους σε ένα ήσυχο μέρος, ωστόσο θα πρέπει η μάσκα να γίνει μόνιμο αξεσουάρ φέτος το καλοκαίρι και οφείλουμε να το έχουμε μαζί μας».