Χρειάστηκαν μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε περιοχές της Χαλκιδικής, όπως την παραλία των Νέων Μουδανιών, χθες, Κυριακή.

Παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του φαινομένου δεν έλειψαν οι τραυματισμοί, ενώ ένα beach bar στην προαναφερθείσα παραλία, σχεδόν ισοπεδώθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα του grtimes.gr.

Μιλώντας στο ίδιο Μέσο, ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr Σταύρος Κέππας διευκρίνισε πως «το φαινόμενο που έπληξε χθες την Χαλκιδική δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι ανεμοστρόβιλος. Εν προκειμένω είχαμε έναν “Dust Devil” ή αλλιώς έναν “Διάβολο Σκόνης” ο οποίος προκλήθηκε από τον συνδυασμό ενισχυμένων βόρειων ανέμων με πιθανά ανοδικά ρεύματα που δημιουργήθηκαν πάνω από θερμαινόμενη ξηρά και αναπτύχθηκε από την ξηρά προς τα πάνω».

Αντίθετα, «στην περίπτωση του ανεμοστρόβιλου το καταιγιδοφόρο νέφος κατέρχεται προς το έδαφος, οπότε έχουμε μια εντελώς διαφορετική ροή στην εξέλιξη» σημειώνει ο ειδικός.

Άλλη μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φαινόμενα αφορά στην προγνωσιμότητα των δύο φαινομένων, όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Στην περίπτωση των ανεμοστροβίλων μπορούμε να γνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό τις πιθανές περιοχές που μπορούν να αναπτυχθούν, δηλαδή κοντά σε καταιγίδες, ενώ με τον “Διάβολο Σκόνης” η προγνωσιμότητα είναι από πολύ περιορισμένης κλίμακας μέχρι μηδενική, διότι έρχεται στο τέλος ενός καυσωνικού επεισοδίου».

«Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα, διότι ο “Διάβολος Σκόνης” μπορεί να δημιουργηθεί πολύ απότομα, διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά έχει μεγάλη ισχύ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και τραυματισμούς παρασέρνοντας αντικείμενα κατά τη σάρωση μιας περιοχής. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προλαβαίνεις ούτε βίντεο να τραβήξεις. Δεν είναι δηλαδή σαν τον ανεμοστρόβιλο που βλέπεις την καταιγίδα στο βάθος και ένα χωνί να πλησιάζει», κατέληξε ο κ. Κέππας.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook / Συμβαίνει Τώρα στη Χαλκιδική