Τα πέντε καυτά ερωτήματα για την Αμφίπολη

Οι ερωτήσεις που έχουν προκύψει μετά την ανακάλυψη του σκελετού


ΕΛΛΑΔΑ
12:54
14/11/2014
Τα πέντε καυτά ερωτήματα για την Αμφίπολη
1
loading

Τη σκυτάλη από τους αρχαιολόγους παίρνουν πλέον οι ανθρωπολόγοι για να απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά την αποκάλυψη του σκελετού κάτω από τους πωρόλιθους στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Τα Νέα, πέντε είναι τα βασικά ερωτήματα που έχουν προκύψει από τη στιγμή που βρέθηκε σκελετός μέσα και έξω από το φέρετρο.


1. Ο νεκρός ήταν άνδρας ή γυναίκα;

Ουδείς μπορεί να απαντήσει ασφαλώς, αν δεν εξεταστούν πρώτα τα οστά από ειδικό εργαστήριο. Ωστόσο, η ζυγαριά φαίνεται να κλίνει προς την άποψη ότι ο νεκρός ήταν άνδρας λόγω του μεγέθους και της πολυτέλειας του μνημείου.


2. Μπορεί ο σκελετός να μην ανήκει στο νεκρό του τάφου;

Σε άλλες περιπτώσεις μακεδονικών τάφων, έχει γίνει νεότερη ταφή μέσα στα μπάζα, στην επίχωση που δημιουργήθηκε μετά τη σύληση του τάφου. Στην περίπτωση του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς το αμμώδες υλικό με το οποίο είναι γεμάτος ο τάφος είτε μπήκε από πλημμύρα, είτε προστέθηκε επί τούτου για σφράγιση του μνημείου.


3. Για ποιο λόγο εκτιμάται ότι ο νεκρός ήταν αφηρωισμένος;

«Όλοι οι σημαντικοί νεκροί θεωρούνται αφηρωισμένοι», μας λέει ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας, που φαίνεται όμως διστακτικός απέναντι στον χαρακτηρισμό. «Οι βασιλείς όσο ζούσαν θεοποιούνταν εν ζωή. Οι αξιωματούχοι και οι ελίτ της κάθε κοινωνίας αφηρωίζονταν μετά θάνατον». Πάντως, το μνημείο, σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα, φέρεται να ήταν επισκέψιμο, κατά την εκδοχή του αφηρωισμένου νεκρού.


4. Γιατί ο συγκεκριμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε αλλά ετάφη σε φέρετρο;

Όλοι οι σοροί των Μακεδόνων, με εξαίρεση εκείνον του Αλέξανδρου, κατέληγαν στην πυρά. Είναι πολύ παράξενο ότι ο συγκεκριμένος νεκρός ετάφη και μάλιστα, κάτω από το δάπεδο.


5. Γιατί δε βρέθηκαν κτερίσματα;

Όλα δείχνουν ότι οι τυμβωρύχοι είχαν σκουπίσει τον τάφο. Ακόμη και στους συλημένους τάφους οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στις γωνίες φύλλα χρυσού, δαχτυλίδια, οστέινες διακοσμήσεις, που είτε ξέφυγαν από την προσοχή των αρχαιοκάπηλων είτε τους έπεσαν από τα χέρια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar dimitris5

    Το σημαντηκότερο ερώτημα γιατί δεν τίθεται;
    Γιατί δεν φωτογράφησαν τον νεκρό; Τόσο δύσκολο ήτανε; θαπάθαινε τίποτα από τη φωτογράφηση;
    Γιατί δεν αναφέρει κανένας γι' αυτό; Αν είναι δυνατόν να μας περνάνε για τόσο κοιμισμένους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει