Το αποτέλεσμα της συνεργασίας του το ΕΚΑΒ Αθηνών με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι η ενεργοποίηση μιας εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης επειγόντων περιστατικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΤΕ, το ηλεκτρονικό σύστημα παρέχει τα αναγκαία πληροφοριακά εργαλεία για τη διαχείριση των εκατοντάδων κλήσεων που δέχεται το ΕΚΑΒ καθημερινά για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

Υποστηρίζει την ηλεκτρονική καταγραφή των πληροφοριών από τις εισερχόμενες κλήσεις και κάνει τη βασική κατηγοριοποίηση του βαθμού σοβαρότητας του επείγοντος, έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνεται η ορθολογική αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ακόμη, η εφαρμογή προσφέρει μια σειρά διοικητικών και στατιστικών αναφορών, οι οποίες παρέχουν στους επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου πληροφορίες κρίσιμες για την οργάνωση και λειτουργία της υπηρεσίας.

Επίσης, οι μέσοι χρόνοι ανταπόκρισης των ασθενοφόρων και η κατανομή των πόρων του συστήματος συλλέγονται προκειμένου να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες μελλοντικά.

Το Συντονιστικό Κέντρο Αθήνας του ΕΚΑΒ παρέχει υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, εξυπηρετώντας ένα συνολικό πληθυσμό σχεδόν 5 εκατομμυρίων ατόμων.

Το ΙΤΕ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που διεξάγει στις περιοχές της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

Στον τομέα της Υγείας, εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από αυτό, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε μεγάλο αριθμό μονάδων Υγείας σε όλη την Ελλάδα, στην πλειονότητα τους ως τμήματα ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.

Το πληροφοριακό σύστημα του ΕΚΑΒ λειτουργεί ήδη από το 1998 στο ΕΚΑΒ Κρήτης στο πλαίσιο ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υγεία και του δικτύου HYGEIAnet, που είχαν αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής αρχικά στην Κρήτη.

Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ είναι ο Δημήτριος Κατεχάκης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.