Τέλος πλέον οι χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου καθώς πλέον τα συναινετικά διαζύγια μπορούν να εκδίδονται με ένα κλικ από τον υπολογιστή.

Η καινοτόμος διάταξη για το «άυλο συναινετικό διαζύγιο» αποτελεί νόμο του κράτους, καθώς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή προβλέπεται ρητά στην πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση για το οικογενειακό δίκαιο που προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργεί μια πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη (gov.gr) μέσω της οποίας θα υλοποιείται η διαδικασία έκδοσής τους αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα».

Διαζύγιο: Η διαδικασία σε 8 βήματα

Βήμα 1: Ο ένας εκ των δύο δικηγόρων που εκπροσωπούν το ζευγάρι συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet εισάγοντας τα παρακάτω στοιχεία: τον αριθμό, τόμο, έτος της Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου, τον κωδικό του ληξιαρχείου που του εξέδωσε και το επώνυμο ενός εκ των συζύγων. Εναλλακτικά είτε τα ΑΦΜ, είτε τους ΑΜΚΑ των δύο συζύγων, αλλά και τα επώνυμα και τα email των δύο συζύγων. Με την ολοκλήρωση οι δικηγόροι και των δύο πλευρών, οι σύζυγοι και ο συμβολαιογράφος λαμβάνουν μέιλ που τους ενημερώνει ότι ξεκίνησε η διαδικασία. Ο δεύτερος δικηγόρος λαμβάνει μέιλ που τον ενημερώνει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

Βήμα 2: Ο έτερος δικηγόρος επιβεβαιώνει τα στοιχεία, το τελικό έγγραφο και την επιλογή του συμβολαιογράφου

Βήμα 3: Οι σύζυγοι, έχοντας ενημερωθεί συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας

Βήμα 4: Μόλις δώσουν έγκριση στο κείμενο των δύο δικηγόρων και τη συναίνεση στη συνέχιση της διαδικασίας η εφαρμογή εκκινεί το 10ήμερο που μεσολαβεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λύσης του γάμου

Βήμα 5: Μόλις περάσουν οι 10 μέρες σύζυγοι, δικηγόροι και συμβολαιογράφος ενημερώνονται ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά είτε φυσικά

Βήμα 6: Μόλις υπογραφεί ο συμβολαιογράφος μπαίνει την εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο. Επίσης θα υπάρχει πεδίο κειμένου που θα αφορά τη συμφωνία για την επιμέλεια των τέκνων

Βήμα 7: Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία και μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της μητρόπολης.

Βήμα 8: Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservise, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό/μοναδικό αναγνωριστικ, βάσει του οποίου οι σύζυγοι/δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί. Οι δύο σύζυγοι, οι δύο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω email για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Το email περιλαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.