Με αργό αλλά σταθερό ρυθμό αποκλιμακώνονται τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ενώ η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει και τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται, καθώς η κυβέρνηση επενδύει στην επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος και στη διεύρυνση του «εργαλείου» των self test για αποδοτικότερη ιχνηλάτηση και άρα καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Είναι χαρακτηριστικό ότι από σήμερα αυξάνεται η δυναμικότητα του εμβολιαστικού συστήματος με την ανάπτυξη στο σύνολο 1.500 εμβολιαστικών κέντρων με στόχο να γίνουν μέχρι και 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί το Μάιο, ώστε τον Ιούνιο οι εμβολιασμοί να προσεγγίσουν τα 4 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους «αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο πλήρες άνοιγμα της πλατφόρμας, ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό ο Μάιος εξελίσσεται σε έναν από τους κρισιμότερους μήνες για το πολυπόθητο χτίσιμο της ανοσίας του πληθυσμού που θα δώσει το «διαβατήριο» για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς σε πέντε ημέρες επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές Γυμνασίου, Δημοτικού και Νηπιαγωγείων και στις 15 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού που συνεπάγεται ελεύθερες μετακινήσεις από νομό σε νομό και πιθανότατα τέλος στην υποχρέωση αποστολής SMS για την κίνηση των πολιτών.

Από σήμερα η διανομή self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Για υπάρξει οργάνωση και συνεπώς εύρυθμη λειτουργία από σήμερα και έως Σάββατο 8 Μαΐου διατίθενται από τα φαρμακεία τα τεστ αυτοδιάγνωσης, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση. Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test την ίδια ημέρα και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πώς λαμβάνεται η σχολική κάρτα

Οι μαθητές προκειμένου να προσέλθουν στο σχολείο τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού self test. Το αποτέλεσμα του self test δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και μέσω αυτής εκδίδεται η σχολική κάρτα εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Οι μαθητές φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού

Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες 30-39 ετών (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 40-44 (με το εμβόλιο της AstraZeneca), 45-49 με όλα τα εμβόλια, πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40-44.

Πότε και πόσα εμβόλια θα παραλάβουμε

Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου, ωστόσο σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό αναμένονται 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.