Με ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Στροφάδες 4» υποστηρίζει ότι οι ακτιβιστές αποβιβάστηκαν στο ελληνόκτητο πλοίο, με σημαία Μάλτας στο λιμάνι της Ντέρνας στη Λιβύη, χωρίς να υπάρχει έγγραφη συμφωνία για μεταφορά.

Η εταιρεία «Ionian Bridge» αναφέρει, ότι υπήρξε τεταμένη ατμόσφαιρα στο λιμάνι της Ντέρνας και παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε βοήθεια από τις αρχές της Λιβύης, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Ο πλοίαρχος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, φοβούμενος για την ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος, απομακρύνθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα, ενημερώνοντας τις αρχές της Μάλτας, το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, η εταιρεία αναφέρει ότι ενώ οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι είχαν πληρώσει για τη μεταφορά τους αυτή, δεν έχει λάβει καμία έγγραφη συμφωνία ή ναυλοσύμφωνο.

Τα ονόματά τους, οι εθνικότητες και οι ηλικίες των ακτιβιστών που βρίσκονται στο «Στροφάδες 4»:

Mustapha El-Guerbouzi (46) – Βρετανός, κάτοικος Λονδίνου
Kieran L Turner (38) – Βρετανός κάτοικος Λίβερπουλ
Raheal Parveez (25) – Βρετανός, κάτοικος Λονδίνου
Aziz Mekkati (43) – Αλγερινός, κάτοικος Αλγερίας
Yunus Malik (23) – Βρετανός, κάτοικος Λονδίνου
Nagib Elgarib Elbarrami (32) – Βρετανός
David T Callander (35) – Ιρλανδός
Tauqir A Sharif (23)- Βρετανός, κάτοικος Λονδίνου
Kenneth O’Keefe (41)- Ιρλανδός
Khalid Mohamed Omar Ali (21) – Βρετανός

Επίσης στο πλοίο υπάρχουν και 7 Λίβυοι οι οποίοι είναι εργαζόμενοι στο λιμάνι αλλά και ο λίβυος διευθυντής του λιμανιού της Ντέρμπα, τον οποίο «απήγαγε» ο πλοίαρχος του «Στροφάδες 4».