Ανήσυχοι για την πορεία της πανδημίας είναι οι επιστήμονες ενώ στο «τραπέζι» υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπούν υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει Πάσχα. Η πίεση στα νοσοκομεία συνεχώς αυξάνεται και οι ειδικοί φέρονται διχασμένοι για τη λήψη αποφάσεων που πιστεύουν πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και να προκαλέσουν περαιτέρω διασπορά του ιού.

Αρκετοί επιστήμονες όπως η Μίνα Γκάγκα, η Ματίνα Παγώνη, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γιώργος Παυλάκης και ο Νίκος Τζανάκης λένε «όχι» στην έξοδο των εκδρομέων το Πάσχα εξηγώντας πως πρώτα θα πρέπει να δούμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και χαρακτηρίζοντας τις μετακινήσεις «επικίνδυνες».

Γκάγκα: Παρακινδυνευμένη μια μαζική έξοδος για το Πάσχα

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα», είπε η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα στο Open.

«Το άνοιγμα αυτό που γίνεται είναι λογικό. Και στην εστίαση με περιορισμούς ενδεχομένως να είναι λογικό να γίνει άνοιγμα. Όμως μια μαζική έξοδος για το Πάσχα είναι παρακινδυνευμένη με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Εξαδάκτυλος: Με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια

«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση αλλά η σταθεροποίηση αυτή παραμένει ψηλά. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται και να βρίσκονται στην εντατική. Με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια. Είναι εκνευριστικό αλλά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα» δήλωσε ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο OPEN.

Παγώνη: Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό – Δεν θα είναι όπως πέρσι

«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο», είπε στο Mega την Παρασκευή (16/4) η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη.

«Αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι. Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» πρόσθεσε.

Προειδοποίηση Παυλάκη: Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε «Εβδομάδα Παθών» διαρκείας

Σε ζοφερές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες προέβη την Παρασκευή (16/4) ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα έχουμε «Εβδομάδα Παθών» διαρκείας μέχρι το Πάσχα, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι με τόση κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία, περιμένει μεγάλο αριθμό θανάτων το επόμενο διάστημα.

«Με κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση», επεσήμανε και διαμήνυσε: «Το πρώτο μας καθήκον είναι να πέσουν τα κρούσματα κατακόρυφα» συμπληρώνοντας πως «αν γίνει αυτό, υπάρχει ελπίδα για ασφαλέστερο Πάσχα και καλό καλοκαίρι».

Νίκος Τζανάκης: Ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων

Την ανησυχία του για το Πάσχα εξέφρασε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων». Σημείωσε επίσης πως η εκκλησία πρέπει να μπει προ των ευθυνών της – αν και είναι υπέρ της – και πως θα πρέπει να μην βάζει το κράτος μπροστά και να το πιέζει για τις λειτουργίες της.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις σχολίασε πως η επιτροπή έχει όλα τα στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε.