Επεκτάσεις και έργα στην Αττική Οδό, μεταξύ των οποίων και την κατασκευή μίας μεγάλης σήραγγας στον Υμηττό, σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών. Τα έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2011 και δεν θα περιλαμβάνουν περίπου το 40% του αρχικού έργου που είχε εξαγγελθεί προεκλογικά το 2009 από τον Γιώργο Σουφλιά, το οποίο κρίθηκε «ως μη αποδεκτό περιβαλλοντικά».

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, μέχρι την Βουλιαγμένης (συνολικού μήκους 8χλμ) και την κατασκευή σήραγγας στον Υμηττό, στο ύψος της πλατείας Κύπρου, απ’ όπου θα διέρχεται νέος οδικός άξονας που θα συνδέει το συγκεκριμένο τμήμα με την Αττική οδό στο Κορωπί, μήκους περίπου 14 χλμ. Έτσι θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση των κατοίκων των νότιων περιοχών του λεκανοπεδίου στο αεροδρόμιο.

Το έργο θα κατασκευασθεί με σύμβαση παραχώρησης. Η μελέτη προχωρά με ταχείς ρυθμούς και υπολογίζεται ότι στις αρχές του 2012 θα έχει εγκατασταθεί ο κατασκευαστής.

Στο μεταξύ, σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι διαδικασίες για την κατασκευή της λεωφόρου Κύμης, η σύνδεση δηλαδή του Ολυμπιακού Σταδίου με την Εθνική Οδό, στο ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου η δημοπράτηση του έργου θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2011.

Εξάλλου, σε περίπου δυο χρόνια αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του σημαντικού οδικού άξονα Ελευσίνα-Θήβα, που θα συνδέει τις δυο εθνικές οδούς παρακάμπτοντας στην Αθήνα. Το έργο θα κατασκευασθεί με σύμβαση παραχώρησης.