Σαρωτική είναι η επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το τρίτο κύμα δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων και του υγειονομικού προσωπικού. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός, ενώ και χθες η Αττική κατέγραψε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, συγκεκριμένα 774, από τα 1.514 του συνόλου της χώρας μας. Για εφημερίες «πολέμου» κάνουν λόγο οι γιατροί, καθώς δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια στις εντατικές, στους διαδρόμους έχουν τοποθετηθεί ράντζα, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες μέχρι να μεταφερθούν σε κλίνες ΜΕΘ- Covid.

Την ίδια ώρα, για σήμερα μετατίθενται οι τελικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη που δίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στα νοσοκομεία. Στο απόηχο των εκκλήσεων για συστράτευση, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής, Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, σήμερα το πρωί στις 10, με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σημειώνεται ότι 61 ιδιώτες γιατροί (μέλη του ΙΣΑ) έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στην έκκληση του Υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές και αναζητούνται άλλοι 139, καθώς ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει 200 ιδιώτες γιατρούς, έχοντας θέσει «τελεσίγραφο», το οποίο δεν έτυχε της ανάλογης ανταπόκρισης.

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Στον αντίποδα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διαφοροποιήθηκε από τον ΙΣΑ και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «αδιέξοδο», για «προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού», για κινήσεις «χωρίς σχέδιο», ενώ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Κατέθεσε δε σειρά προτάσεων με κεντρικά αιτήματα τις προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ και την πλήρη κάλυψη αστικής ευθύνης των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και άμεση επαναπρόσληψη των γιατρών του πρώην ΙΚΑ για να καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ.

Ιατρικός «εμφύλιος» στη σκιά της επιστράτευσης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του, παίρνει αποστάσεις από την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος έκανε λόγο για αδιέξοδη στάση του υπουργείου Υγείας στο θέμα στελέχωσης του ΕΣΥ με γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα στην Αττική. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ».