Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες για όσους θα υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς, όπως είχε προαναγγείλει το newsbeast, εισηγήθηκε σήμερα το ΚΥΣΕΑ κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων.

Έτσι, εάν δώσει και την τελική έγκριση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με Υπουργική Απόφαση (όπως και αναμένεται να συμβεί), εξισώνεται η θητεία των οπλιτών του πεζικού που ήταν μέχρι σήμερα στου; 9 μήνες, με αυτή των κληρωτών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι στους 12 μήνες. Οπότε όσοι παρουσιάζονται από τον Μάιο στον στρατό, θα θητεύουν για έναν χρόνο.

Εξαιρούνται μόνο όσοι θα υπηρετούν στις ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς (όπως είναι η περιοχή της Θράκης και τα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής) και στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) που θα παίρνουν το απολυτήριο στους 9 μήνες. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α και το Π.Ν.

Όσον αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κ.λπ.) η θητεία καθορίζεται πλέον στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα.

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα).

Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.