Πλησιάζει σε λίγες μέρες η Black Friday (27.11) και η ασφάλεια των ηλεκτρονικών μας αγορών γίνεται ένα από τα βασικά θέματα της συγκεκριμένης μέρας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής είναι η ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί να έχει στην πάνω αριστερή πλευρά ένα λουκετάκι, αυτό δείχνει την ασφάλειά της.

Το δεύτερο που προσέχουμε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Μανώλη Σφακιανάκη που μίλησε στην ΕΡΤ, είναι να κάνουμε αγορές από από γνωστές εταιρείες και όχι από άγνωστες ιστοσελίδες.

«Ο καταναλωτής θα πρέπει πριν ξεκινήσει τις αγορές του να ψάξει να βρει αν υπάρχουν σχόλια και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Αυτή είναι μια ασφαλής μέθοδος για να προφυλαχθούμε» είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Οι καταναλωτές πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα προπληρωμένη κάρτα και όχι την πιστωτική τους ώστε να μην χάσουν πολλά χρήματα στην περίπτωση που παγιδευτούν.

Αν πάντως πέσουν θύματα επιτηδείων τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα ακόλουθα:

  • Να τηλεφωνήσουν στην τράπεζα τους ώστε να μπλοκάρει η κάρτα τους.
  • Να απευθυνθούν στον Συνήγορο του Καταναλωτή για να κάνουν καταγγελία.
  • Να απευθυνθούν στο τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλείνοντας ο Μανώλης Σφακιανάκης προέτρεψε τους καταναλωτές να μην παρασύρονται από μεγάλες προσφορές διότι έτσι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο και να αγοράσουν προϊόντα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται.

Τέλος και στην περίπτωση των αγορών από το διαδίκτυο κάλεσε τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τα μηνύματα που έχουν μπει στην κατηγορία «spam» (ανεπιθύμητα).

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.