Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση της Γερμανίδας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ, να επιτρέψει σε κρουαζιερόπλοια να φιλοξενήσουν βραχυπρόθεσμα άστεγους πρόσφυγες από την Λέσβο.

«Σε σύγκριση με άλλες επιλογές, η επιλογή κρουαζιερόπλοιων δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα — με το ίδιο κόστος θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND). Παρέπεμψε δε στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών επί τόπου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των πρώην φιλοξενουμένων στον καταυλισμό της Μόριας.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί τους, προσφέρουμε και συντονίζουμε κάθε διαθέσιμη βοήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προηγουμένως, η σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός Καταρίνα Μπάρλεϊ και ο Πράσινος ευρωβουλευτής Έρικ Μάρκβαρτ είχαν ζητήσει την αξιοποίηση κρουαζιερόπλοιων προκειμένου να προσφερθεί βραχυπρόθεσμα στέγη για τους πλέον των 12.000 προσφύγων — εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο είναι παιδιά.

Ήδη οι πρώτες ναυτιλιακές εταιρείες προσέφεραν υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας “Phoenix Reisen”, η οποία έχει την έδρα της στη Βόννη. Ο διευθύνων σύμβουλος Γιοχάνες Τσουρνίντεν είπε στο RND ότι «η εταιρεία έχει πλοία που είναι δεμένα στη Γερμανία, ενώ οι άνθρωποι στη Λέσβο ζουν χωρίς τουαλέτες και χώρους να κοιμηθούν» και προσφέρθηκε «να παραχωρήσει ένα πλοίο». Επίσης η εταιρεία TUI δήλωσε ανοιχτή σε σχετική συζήτηση, αλλά επεσήμανε ότι η εφαρμογή μέτρων ανθρωπιστικής προστασίας και στέγασης αποτελεί κρατική ευθύνη.