Ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος απαιτεί σοβαρή μελέτη, με μαθηματικό προσδιορισμό των ωφελημάτων και των συνεπειών που θα προκύψουν από την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, με αφορμή τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή.

Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει ένας προγραμματισμός δυσμενών αλλαγών στα εργασιακά και στην κοινωνική ασφάλιση, και ότι με την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων «θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων» εφόσον «δεν προβλεφθεί, αυτοί οι φόροι, από τους πόρους υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούσαν ένα μέρος των ασφαλιστικών ταμείων, από πού και πώς θα καλυφθούν, και τι επιδράσεις θα έχουν στη βιωσιμότητα, στα επίπεδα συντάξεων ή γενικότερα στα επίπεδα παροχών των συγκεκριμένων ταμείων».

Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε, έχουμε τη μείωση των εισφορών αθροιστικά εργαζομένων και εργοδοτών, που θα επιφέρει απώλεια ύψους 1 δισ. στα ταμεία, επομένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο αναζήτησης αυτού του δισ. για να μην οδηγηθεί το ασφαλιστικό σύστημα σε μείωση των συντάξεων. Ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ότι για το προσεχές εξάμηνο, 1/7- 31/12/2014, έχει προβλεφθεί ότι θα καλυφθεί από μέρος του πλεονάσματος του 2013, επομένως «πρόβλημα θα υπάρξει για το 2015, που θα πρέπει να καλυφθεί από το πλεόνασμα εκείνου του έτους ή από κάποια άλλη πηγή προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω μείωση των συντάξεων».

Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων σε τρία, επισήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στον ΟΑΕΕ. Ανέφερε ότι λίγο πολύ στο ΙΚΑ καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της μισθωτής εργασίας και στον ΟΓΑ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αυτό, λοιπόν, που απομένει είναι η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ, όπως είναι των γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων κ.ά. Εδώ, τόνισε, πρέπει να προσέξουμε γιατί μπορεί να υπάρχει σαν στόχευση η ανασύσταση του αποθεματικού κεφαλαίου του ΟΑΕΕ, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του αποθεματικού κεφαλαίου που διαθέτουν τα άλλα ταμεία, διότι τα άλλα ταμεία διατηρούν αυτό το κεφάλαιο, προκειμένου να ανταποκριθούν, στο παρόν και στο μέλλον, στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους τους. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή για να μην οδηγηθούμε σε μειώσεις των συντάξεων».

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός στην οργάνωση και στη λειτουργία τού ασφαλιστικού συστήματος, ωστόσο επισήμανε ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Μια σοβαρή αλλαγή στα εργασιακά, που προβλέπει το νομοσχέδιο, επίσης, είναι η απελευθέρωση στη λειτουργία των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, σημείωσε, προσθέτοντας πως ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν ότι ίσχυε μόνο για έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων, «φαίνεται τώρα ότι η διάταξη θα περιλαμβάνει και τακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και βέβαια διευρύνεται στους οικοδόμους, προκειμένου να εργαστούν σε μεγάλα δημόσια έργα κλπ».

Επόμενη δυσμενής αλλαγή, συνέχισε ο κ. Ρομπόλης, είναι η κατάργηση των τριετιών, μέχρι 31/1/2017, για μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών. «Αυτό σημαίνει ότι εάν έχουμε κάποιο μακροχρόνια άνεργο πάνω από 25 ετών και είχε από την προηγούμενη εργασία του 3 ή 4 τριετίες, εάν επαναπροσληφθεί, σε ό,τι αφορά τις τριετίες θα του κοπούν κατά 50%», τονίζει.

Επίσης, ένα σοβαρό θέμα είναι οι ομαδικές απολύσεις: Η συμφωνία που έχει γίνει για τη διάταξη και θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο είναι να μείνει το 5% όπως είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη αλλαγή, αλλά να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και να μην υπογράφει ο υπουργός την απόφαση αλλά ο γενικός γραμματέας. Νομίζω μάλιστα ότι γίνονται και συζητήσεις μήπως σε αυτό το πολυνομοσχέδιο και όχι τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο αυξηθεί το ποσοστό από το 5% στο 10%. Αυτό το λέγω με κάθε επιφύλαξη, πρέπει να δει κανείς πώς θα είναι η οριστική διατύπωση του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί την Παρασκευή, καταλήγει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.